Tribunalul Bucureşti: DNA nu a probat că banii celor din dosarul transferurilor proveneau din diferenţele de transfer

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu a probat că banii din conturile inculpaţilor din dosarul transferurilor fotbaliştilor proveneau din sumele "diferenţă de transfer", iar astfel nu s-a dovedit caracterul ilegal al veniturilor celor opt oameni de fotbal.

203 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti: DNA nu a probat că banii celor din dosarul transferurilor proveneau din diferenţele de transfer

Tribunalul Bucureşti: DNA nu a probat că banii celor din dosarul transferurilor proveneau din diferenţele de transfer (Imagine: Ovidiu Micsik / MediafaxFoto)

Tribunalul Bucureşti (TB) a făcut publică, marţi, motivarea deciziei prin care instanţa i-a achitat pe cei opt oameni de fotbal deferiţi justiţiei de procurorii anticorupţie pentru ilegalităţi comise în legătură cu transferarea unor jucători. În acest dosar, instanţa i-a achitat pe Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu, toţi judecaţi pentru fapte de corupţie.

În motivarea deciziei de achitare, judecătoarea Geanina Terceanu, e la Tribunalul Capitalei, arată, între altele, că "raportul de constatare efectuat la data de 30 iulie 2008 nu a reuşit să stabilească legătura existentă între faptul că sumele de bani existente în conturile inculpaţilor din acest dosar provin din sumele de bani externalizate de către inculpaţi, ceea ce înseamnă că nu s-a făcut dovada carcaterului ilegal al veniturilor obţinute de cei opt inculpaţi şi care ar proveni din sumele diferenţă din indemnizaţiile de tranfer".

"Tribunalul nu poate trage conlcuzia că sumele de bani din conturile inculpaţilor provin din sumele diferenţă de tranfer, atât timp cât nu se poate face decât o enumerare a conturilor cu sumele de bani şi explicaţiile aferente", mai arată tribunalul în motivare.

Referitor la modul de rulare a banilor, respectiv prin firme off-shore, imputat de procurorii anticorupţie în rechizitoriu, prin care i-au deferit justiţiei pe cei opt oameni de fotbal, instanţa arată că derularea unor tranzacţii comerciale prin firme off-shore nu reprezintă o ilegalitate, explicând în detaliu motivele pentru care unele companii apelează la astfel de practici.

"Pe de altă parte, cluburile străine cu care se încheiau contractele de transfer au acceptat să se efectueze plăţi către firmele intermediare (...). În plus, referitor la derularea activităţilor din firma off-shore de către societăţile o.e., părţi în memorandum, aceste activităţi reprezintă o realitate de necontestat în peisajul internaţional. Paradisurile fiscale au existat şi vor exista, fiind o consecinţă a sistemului fiscal, reprezentat de o impunere fiscală excesivă. Scopul paradisurilor fiscale îl constituie atragerea de investitori străini care, beneficiind de facilităţile acordate de aceste state, vor investi resurse financiare imense în anumite afaceri ce vor aduce beneficii substanţiale la nivelul ţării, asigurându-le, astfel, dezvoltatrea. Motivul pentru care au apărut şi s-au dezvoltat paradisurile fiscale este cel al necesităţii siguranţei banilor dobândiţi şi în principal evitarea taxării excesive a profitului. Aceşti factori au dus la apariţia jurisdicţiilor off-shore a căror legislaţie şi organizare oferă reale avantaje pentru investitor. O societate off-shore este acelaşi lucru cu o firmă internă, doar că societatea off-shore nu este impovărată de impozite excesive, poate fi inmatriculată mai rapid şi este mai uşor de administrat. În consecinţă, o soceitate off-shore poate fi deţinută şi folosită în mod perfect legal", explică judecătoarea.

Cei opt inculpaţi în dosarul transferurilor de jucători de fotbal au fost achitaţi, în data de 3 aprilie, de către Tribunalul Bucureşti.

Totodată, instanţa a ridicat sechestul asigurator pe conturile cluburilor FC Dinamo, Rapid, Oţelul Galaţi şi Gloria Bistriţa, precum şi pe cele ale fraţilor Becali.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Procesul a avut 39 de termene şi s-a încheiat după trei ani şi patru luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici