UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva clubului STEAUA

UEFA a anunţat, luni, pe site-ul oficial, că a deschis o procedură disciplinară împotriva FC STEAUA, iar cazul va fi analizat de Comisia de Control şi Disciplină a forului în data de 21 iunie, federaţia europeană luând în discuţie situaţia campioanei României după decizia ÎCCJ în dosarul "Valiza".

1302 afișări
Imaginea articolului UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva clubului STEAUA

UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva Stelei (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"A fost deschisă o procedură împotriva clubului Steaua Bucureşti în baza articolelor 2.04.g), 2.05 şi 2.10 ale regulamentului ediţiei 2013/2014 al UEFA Champions League, referitoare la criteriile de admitere pentru participarea în competiţiile UEFA", se arată pe site-ul forului european.

Cele trei articole menţionate de UEFA prevăd următoarele:

Articolul 2.04.g) -"Pentru a fi eligibil pentru a participa la competiţie, un club trebuie să nu fi fost direct şi/sau indirect implicat, de la intrarea în vigoare a Articolului 50(3) al statutelor UEFA, la 27 aprilie 2007, în orice activitate ce are scopul de a aranja sau influenţa rezultatul unui meci la nivel naţional sau internaţional şi trebuie să confirme în scris acest lucru administraţiei UEFA."

Articolul 2.05: "Dacă, pe baza tuturor faptelor şi informaţiilor avute la dispoziţie, UEFA ajunge la concluzia că un club a fost direct şi/sau indirect implicat, de la intrarea în vigoare a articolului 50 (3) din Statutul UEFA, 27 aprilie 2007, în orice activitate cu privire la aranjarea sau influenţarea rezultatului unui meci la nivel naţional sau internaţional, UEFA va declara un asemenea club neeligibil pentru a participa în competiţie. Această neeligibilitate este efectivă pentru doar un sezon. În luarea deciziei, UEFA se poate baza, dar nu obligatoriu, pe decizia unui for sportiv naţional sau internaţional, tribunal arbitral sau instanţă de stat. UEFA se poate abţine în a declara un club neeligibil de a participa într-o competiţie, dacă UEFA este mulţumită de impactul deciziei luate în legătură cu anumite circumstanţe faptice de un for sportiv naţional sau internaţional, tribunal arbitral sau instanţă de stat, care are ca efect împiedicarea clubului să participe într-o competiţie UEFA."

Articolul 2.10: "Dacă există vreun dubiu că un club îndeplineşte alte criterii de admitere decât cele definite în paragrafele 2.04c) (n.r. - trebuie să fi obţinut o licenţă eliberată de forul naţional competent în concordanţă cu Licenţierea cluburilor şi a fair-play-ului financiar şi să fie inclusă pe lista înaintată de federaţie la UEFA) şi 2.04 d) (n.r. - trebuie să se supună regulilor menite să asigure integritatea competiţiei aşa cum este ea definită la articolul 3), secretarul general al UEFA va trimite cazul la Comisia de Disciplină şi Control a UEFA, care va decide fără întârziere în privinţa admiterii în concordanţă cu Regulamentul Disciplinar al UEFA. UEFA va putea deschide investigaţii oricând (chiar şi după finalul competiţiei) pentru a se asigura că acele condiţii sunt sau au fost întrunite până la finalul competiţiei; dacă o astfel de investigaţie relevă că unele dintre celelalte criterii sunt sau nu au fost îndeplinite în timpul competiţiei, clubul poate fi supus măsurilor disciplinare în concordanţă cu Regulamentul Disciplinar al UEFA."

UEFA a deschis o procedură şi împotriva clubului turc Beşiktaş şi a doi oficiali în legătură cu "activităţi privind trucarea de meciuri" ce ar fi avut loc în timpul finalei din 2011 a Cupei Turciei.

Ambele cazuri vor fi analizate de Comisia de Control şi Disciplină a UEFA în data de 21 iunie, la Nyon, iar un verdict va fi dat în săptămâna care începe la 24 iunie.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, în 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de corupţie în fotbal, UEFA ar putea dicta sancţiuni împotriva echipei Steaua, ce ar putea duce la interzicerea participării în Liga Campionilor. Totodată, dosarul "Valiza" va fi reanalizat şi de comisiile Ligii Profesioniste de Fotbal.

În ultimele zile mai multe persoane din fotbal s-au exprimat în ceea ce priveşte o posibilă decizie a UEFA de excludere a FC Steaua din Liga Campionilor. Directorul administraţiei de licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că, în opinia sa, Steaua poate fi exclusă din Liga Campionilor de UEFA, în urma condamnării definitive a finanţatorului clubului, Gigi Becali, în dosarul "Valiza".

De asemenea, conform unei înregistrări cu camera ascunsă difuzată de postul RTV, şi secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, este de părere că Steaua riscă suspendarea din cupele europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici