Un meci de fotbal din Turcia s-a încheiat cu şapte arestări şi un protest al partidului prokurd

Poliţia turcă a arestat 7 persoane după ce au izbucnit violenţe la un meci de fotbal din oraşul Bursa împotriva unei echipe din Diyarbakir, cu populaţie majoritar kurdă, au anunţat autorităţile, iar un partid pro-kurd a declarat că oficialii ar trebui să demisioneze din cauza "rasismului deschis".

214 afișări
Imaginea articolului Un meci de fotbal din Turcia s-a încheiat cu şapte arestări şi un protest al partidului prokurd

Un meci de fotbal din Turcia s-a încheiat cu şapte arestări şi un protest al partidului prokurd

Imagini video au arătat cum jucătorii echipei Amedspor au fost loviţi cu sticle de apă şi obiecte ascuţite, precum cuţite mici, pe teren, în timp ce fanii au scandat sloganuri naţionaliste turceşti şi antikurde.

Biroul guvernatorului din provincia Bursa din nord-vestul Turciei a declarat că trei funcţionari publici au fost demişi din funcţiile lor până la finalizarea unei anchete privind evenimentele de la meciul de duminică dintre Bursapor şi Amedspor din Diyarbakir.

Acesta a declarat că procurorii au lansat proceduri împotriva celor implicaţi într-o agresiune în vestiare după meci şi a celor implicaţi în desfăşurarea de bannere în timpul meciului.

Până în prezent, şapte persoane au fost reţinute, a adăugat acesta, citat de Reuters.

Amedspor se află pe locul trei în al treilea eşalon al fotbalului turcesc, după ce a pierdut cu 2-1 în meciul de duminică.

Co-liderii Partidului Democrat al Poporului (HDP), grupare prokurdă din Turcia, au emis duminică o declaraţie în care au afirmat că Amedspor a fost supus unui "linşaj organizat şi fascism" la Bursa.

Acesta a afirmat că au fost ţinta unor scandări rasiste şi a unor focuri de artificii trase în faţa hotelului lor în noaptea dinaintea meciului şi au continuat a doua zi şi în timpul meciului.

Ostilitatea faţă de Amedspor la meci a inclus sloganuri rasiste şi afişarea de fotografii care făceau aluzie la uciderea unor personalităţi publice kurde în anii 1980 şi 1990, a declarat HDP, care a cerut demisia oficialilor care au permis ca incidentul să aibă loc.

Într-o declaraţie de luni, Federaţia Turcă de Fotbal (TFF) a condamnat "acţiunile şi discursurile provocatoare" şi a promis că va lua măsuri.

"Retorica şi acţiunile rasiste şi de dezbinare, atitudinile şi comportamentele violente ale grupurilor marginalizate pe stadioane nu sunt niciodată acceptabile", a declarat TFF.

Pe Twitter, Bursaspor a distribuit o înregistrare video de la un meci din luna septembrie a anului trecut, când a jucat cu Amedspor la Diyarbakir, în care se vede cum poliţia antirevoltă îi protejează pe jucătorii lui Bursaspor în timp ce aceştia sunt loviţi de obiecte aruncate din tribune.

"Ne-am fi aşteptat la aceeaşi sensibilitate din partea celor care acum pontifică cu ignoranţă după meciul de la Diyarbakir, unde noi doar "ne-am dus să jucăm fotbal"", se arată în comunicat. "Bursaspor mai presus decât politica".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici