Uniunea Europeană cere Rusiei să îşi atenueze criticile la adresa Estoniei

Uniunea Europeană a cerut Rusiei, miercuri, să îşi atenueze criticile la adresa Estoniei, membru al blocului comunitar, în contextul mutării unui monument sovietic din centrul Tallinnului, relatează Reuters.

2 afișări

Estonia a mutat luna trecută, din centrul capitalei, monumentul dedicat Armatei Roşii, măsură care a generat furia Kremlinului şi a condus la declanşarea unor violenţe de către etnicii ruşi din capitala estonă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat că Guvernul rus trebuie să recunoască faptul că micul stat baltic nu constituie o ameninţare.

"Suntem solidari cu această ţară, care nu poate reprezenta o ameninţare pentru o mare putere ca Rusia", a afirmat el, în timpul unui eveniment organizat la Ministerul de Externe al Germaniei, stat care deţine preşedinţia Uniunii.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a apreciat că Moscova nu ar trebui să intervină în problemele interne ale Estoniei, adăugând că apelurile lansate din Rusia pentru demisia Guvernului eston trebuie să înceteze.

"Suntem alături de Estonia, deoarece aparţine familiei europene", a afirmat Poettering. El a cerut Tallinnului să asigure bunăstarea minorităţii ruse din ţară.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că estonii au putut vedea în ultimele zile că nu sunt singuri şi că Europa şi-a utilizat influenţa la Moscova, pentru a preveni escaladarea disputei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici