6 octombrie 1995 - Este descoperită, pentru prima oară, o planetă dintr-un alt sistem solar

Unul dintre cele mai importante momente din istoria astronomiei a avut loc pe 6 octombrie 1995, când astronomii elveţieni Michel Mayor şi Didier Queloz au anunţat descoperirea primei planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui.

4308 afișări
Imaginea articolului 6 octombrie 1995 -  Este descoperită, pentru prima oară, o planetă dintr-un alt sistem solar

ESO

Planeta, numită 51 Pegasi b sau Dimidium, a fost detectată prin metoda vitezei radiale, care măsoară schimbările subtile în spectrul stelei cauzate de influenţa gravitaţională a planetei.

Descoperirea lui 51 Pegasi b a deschis o nouă eră în explorarea spaţiului, deoarece a demonstrat că există alte sisteme planetare în afara celui solar şi că unele dintre ele pot fi foarte diferite de ceea ce ne-am aşteptat. 51 Pegasi b este un exemplu de "Jupiter fierbinte", o planetă gigantică de gaz care orbitează foarte aproape de steaua sa, la o distanţă de doar 7,8 milioane de kilometri (comparativ cu 57,9 milioane de kilometri între Mercur şi Soare).

Temperatura la suprafaţa lui 51 Pegasi b este estimată la aproximativ 1284 grade Celsius, iar atmosfera sa conţine urme de apă.  

Pentru această descoperire revoluţionară, Mayor şi Queloz au primit Premiul Nobel pentru Fizică în 2019. 

Ei au publicat rezultatele lor în revista Nature, într-un articol intitulat simplu A Jupiter-Mass Companion to a Solar-type Star.

De atunci, au fost descoperite mii de alte exoplanete, folosind diverse tehnici şi instrumente, dar 51 Pegasi b rămâne un reper în căutarea vieţii extraterestre.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici