A cincea statuie uriaşă a faraonului Amenhotep al III-lea, dezvelită în Egipt

O statuie uriaşă a faraonului Amenhotep al III-lea a fost dezvelită duminică în complexul Luxor, unde se află deja alţi patru "coloşi" din piatră reprezentându-l pe regele care a domnit mai bine de 35 de ani în Egiptul Antic.

649 afișări
Imaginea articolului A cincea statuie uriaşă a faraonului Amenhotep al III-lea, dezvelită în Egipt

A cincea statuie uriaşă a faraonului Amenhotep al III-lea, dezvelită în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statuia lui Amenhotep al III-lea, care îl prezintă pe faraon în picioare, a fost instalată lângă intrarea nordică din templul funerar care îi este dedicat, ridicat pe malul occidental al Nilului.

Acest templu este deja celebru pentru cei doi coloşi ai săi, denumiţi "Memnon", vechi de 3.400 de ani, care îl reprezintă pe Amenhotep al III-lea, a cărui domnie, în în secolul al XIV-lea î.e.n., a marcat apogeul civilizaţiei din Egiptul Antic.

Coloşii lui Memnon, înalţi de 21 de metri, reprezentându-l pe faraon aşezat, cu mâinile pe genunchi, atrag în fiecare an mii de turişti în complexul Luxor, un oraş-muzeu de pe malul Nilului.

Colosul dezvelit duminică, înalt de 12,9 metri, a fost ridicat lângă o statuie identică, prezentată presei în luna martie. Iniţial, perechea de statui uriaşe flanca intrarea nordică în templu.

"Acestea sunt, până în prezent, cele mai înalte statui ale unor regi egipteni reprezentaţi în picioare", a precizat arheologul Hourig Sourozian, aflat la conducerea programului de conservare a templului.

Statuia dezvelită duminică are o greutate de 110 tone şi a fost ridicată în poziţie verticală pentru prima dată după prăbuşirea sa, petrecută în urmă cu 3.200 de ani, a precizat acelaşi arheolog.

Colosul de piatră, care zăcea pe câmp, spart în mai multe fragmente, în urma prăbuşirii sale din anul 1200 î.e.n. din cauza unui cutremur, a fost grav avariat. Arheologii au început în luna noiembrie să adune cele 89 de blocuri de piatră şi multitudinea de fragmente mai mici care compuneau statuia.

Amenhotep al III-lea este reprezentat purtând coroana albă a Egiptului de Sus, Hedjet, şi ţinând în fiecare mână un rulou de papirus pe care este înscris numele său de încoronare - "Nebmaatre".

Numele regelui este vizibil şi pe catarama dreptunghiulară a centurii pe care o poartă în talie, de care este agăţat un pumnal al cărui mâner este decorat cu un cap de şoim.

Lucrările de restaurare a templului decidat faraonului Amenhotep al III-lea, aflate în desfăşurare, sunt asigurate integral din finanţări internaţionale şi private.

Faraonul Amenhotep al III-lea, urcat pe tron la vârsta de 12 ani sub regenţa mamei sale, a moştenit un imperiu care se întindea din Sudan şi până la fluviul Eufrat. În timpul domniei sale, Amenhotep al III-lea a menţinut influenţa Egiptului cu ajutorul diplomaţiei.

Amenhotep al III-lea a murit în jurul anului 1354 î.e.n, lăsându-şi imperiul moştenire fiului său, Amenhotep al IV-lea, cunoscut sub numele de Akhenaton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici