A existat viaţă pe Marte? Atmosfera planetei roşii era în trecut caldă, umedă şi bogată în dioxid de carbon

Ideea că a existat viaţă pe Marte a fost mult timp apanajul science-fiction-ului. Totuşi, potrivit noilor cercetări, demult, atmosfera planetei roşii era foarte bogată în dioxid de carbon, acest lucru sporind şansele ca Marte să fi adăpostit viaţa cândva, informează Daily Mail.

540 afișări
Imaginea articolului A existat viaţă pe Marte? Atmosfera planetei roşii era în trecut caldă, umedă şi bogată în dioxid de carbon

A existat viaţă pe Marte? Atmosfera planetei roşii era în trecut caldă, umedă şi bogată în dioxid de carbon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Depozite uriaşe de roci carbonate sunt îngropate la câţiva kilometri sub suprafaţă, potrivit oamenilor de ştiinţă. Cantităţi mici din acest mineral au fost detectate şi înainte pe suprafaţa planetei Marte.

Dar, dacă aceste minerale sunt atât de abundente, înseamnă că gazele cu efect de seră ar fi putut face ca atmosfera planetei roşii să fie mult mai umedă şi mai caldă cu milioane de ani în urmă.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele geologice primite prin satelit dintr-o regiune cunsocută sub numele de Craterul Leighton, aflată în apropierea unui uriaş vulcan numit Syrtis Major.

Depozitele de minereu de pe o suprafaţă de aproape patru mile au fost aduse la suprafaţă în urma unui masiv impact cu un meteorit, potrivit concluziilor publicate în Nature Geoscience.

Echipa de cercetători consideră că aceste depozite reprezintă sedimente vechi care au fost îngropate de materialul vulcanic scos în timpul erupţiilor lui Syrtis Major.

Mineralele sunt probabil rezultatul interacţiunii apei bogate în carbonat cu rocile, acest lucru ducând la concluzia că, la început, planeta Marte a fost mult mai caldă decât se credea anterior.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, având în vedere că suprafaţa planetei este acum rece, uscată, acidă şi inospitalieră la viaţă, singurul loc în care se pot căuta medii locuibile este în subteran.

Un indiciu al condiţiilor care susţin viaţa la adâncime este prezenţa de gaz metan, care se poate să se fi format în scoarţă prin procese hidrotermale, în prezenţa dioxidului de carbon, au spus cercetătorii.

O atmosferă bogată în dioxid de carbon ar fi însemnat un fel de efect de seră pe Marte. Atmosfera de acum este subţire, astfel încât gazele ori s-au pierdut în spaţiu, ori au interacţionat cu apa şi sunt prezente în roci.

Carbonatul este, de asemenea, o dovadă că apa era neutră din punct de vedere chimic, acest lucru permiţând dezvoltarea vieţii pe Marte în trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici