A patra ieşire în spaţiu pentru Hubble, încheiată cu succes - GALERIE FOTO

Doi astronauţi de pe naveta spaţială americană Atlantis au reuşit o adevărată "intervenţie chirurgicală" în spaţiu, duminică, reuşind să repare un instrument extrem de important de la bordul telescopului Hubble, în timpul celei de-a patra ieşiri pe orbită.

45 afișări
Imaginea articolului A patra ieşire în spaţiu pentru Hubble, încheiată cu succes - GALERIE FOTO

A patra ieşire în spaţiu pentru Hubble, încheiată cu succes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Mike Massimino şi Michael Good, ambii în vârstă de 46 de ani, şi-au început misiunea la ora 13.45 GMT şi au finalizat-o după opt ore.

Plutind la o altitudine de 600 de kilometri deasupra Terrei, ei au reuşit să repare spectograful STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph), unul dintre instrumentele de cercetare spaţială de la bordul telescopului Hubble, în cursul unei misiuni considerată de NASA ca fiind cea mai delicată dintre toate etapele prevăzute.

A fost o intervenţie comparabilă cu "o operaţie pe creier", au apreciat experţii NASA, deoarece cei doi astronauţi americani au trebuit să scoată 111 şuruburi de mici dimensiuni înainte de a avea acces la circuitele care trebuiau reparate.

Spectograful STIS a fost instalat în 1997, dar era inactiv din 2004, din cauza unui scurtcircuit electric. Acest aparat ultraperfecţionat studiază lumina astrelor pentru a determina temperatura, viteza de rotaţie şi chiar compoziţia chimică a acestora.

Cei doi astronauţi au reuşit, în timpul misiunii, să instaleze şi un panou de protecţie termică. În total, NASA a programat cinci ieşiri spaţiale pentru această misiune, care se încheie luni.

După 19 ani de funcţionare, în timpul cărora a transmis milioane de date şi peste 750.000 de imagini spectaculoase ale profunzimilor universului, telescopul Hubble începuse să dea semne de oboseală.

Sâmbătă, astronauţii au instalat cu succes un nou aparat la bordul telescopului Hubble, denumit Cosmic Origins Spectograph (COS), conceput pentru a studia structura universului şi pentru a înţelege mai bine modul de formare a galaxiilor.

Astronauţii americani au reuşit, totodată, să repare parţial camera video principală a telescopului, intitulată ACS (Advanced Camera for Survey). Aceasta, instalată în cadrul ultimei misiuni de întreţinere a telescopului, în 2002, a suferit numeroase avarii în ultimii ani, capacităţile sale de observare fiind serios afectate.

Alte intervenţii majore, realizate joi şi vineri, au constat în instalarea unor noi baterii, a unei camere cu câmp larg de focalizare şi a unui nou computer, precum şi în înlocuirea giroscoapelor, piese cheie pentru menţinerea stabilităţii telescopului Hubble în momentul în care realizează diverse fotografii.

Responsabilii misiunii navetei Atlantis speră că aceste reparaţii vor prelungi cu încă cinci ani durata de viaţă a telescopului Hubble, până la lansarea succesorului lui, telescopul James Webb.

Lansată luni, în urmă cu o săptămână, naveta Atlantis a ajuns lângă telescopul Hubble miercuri. Telescopul Hubble este rezultatul colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi a bulversat astronomia mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici