Accelerator de particule pentru autentificarea sticlelor de vin, dezvoltat în Franţa

Specialiştii în fizica nucleară din Franţa au pus la punct o tehnică pentru autentificarea marilor mărci de vin prin supunerea sticlelor în care este îmbuteliată băutura la acţiunea fasciculelor de ioni dintr-un accelerator de particule.

332 afișări
Imaginea articolului Accelerator de particule pentru autentificarea sticlelor de vin, dezvoltat în Franţa

Accelerator de particule pentru autentificarea sticlelor de vin, dezvoltat în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Analiza cu ajutorul fasciculelor de ioni indică vârsta vinului prin datarea conţinutului", informează Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa (CNRS).

În mod tradiţional, pentru identificarea vinului se foloseşte tehnica de măsurare a nivelului de radioactivitate a izotopului de Cesiu-137, care nu permitea datarea băuturilor fabricate înainte de 1950.

Noul procedeu permite verificarea nu numai a vârstei vinului, dar şi a provenienţei acestuia, deci identificarea mărcii.

Tehnica se aseamănă cu semnătura unui pictor pe tabloul unui maestru, autentificarea putând fi realizată fără deschiderea sticlei.

Procedeul se bazează pe studiul razelor X emise de sticlele plasate sub fasciculul de ioni din acceleratorul Aifira, situat în regiunea Aquitaine (sud-vestul Franţei).

Cercetările s-au efectuat în cadrul unui contract între Arcane, departament din cadrul Centrului de studii nucleare din Bordeaux Gradignan, şi o societate londoneză specializată în comerţul internaţional cu vinuri celebre, The Antique Wine Company.

Contractul prevede analizarea a aproximativ 160 de sticle, până la crearea, în noiembrie, a unui serviciu comercial de expertiză, parte a unei societăţi independente din Franţa, Vincert SARL.

Acceleratorul de particule este un dispozitiv folosit pentru a accelera particule elementare, în general doar pe cele care poartă sarcină electrică.

Accelerarea se face folosind un câmp electric

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici