Administrarea zilnică de antiretrovirale reduce riscul de infectare cu virusul HIV

Administrarea unei singure pilule antiretrovirale pe zi poate să reducă cu două treimi riscul de infectare cu virusul HIV la persoanele heterosexuale, potrivit concluziilor a două studii realizate în Africa.

769 afișări
Imaginea articolului Administrarea zilnică de antiretrovirale reduce riscul de infectare cu virusul HIV

Administrarea zilnică de antiretrovirale reduce riscul de infectare cu virusul HIV (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Michel Sidibé, directorul executiv al ONUSIDA, a salutat imediat această "descoperire ştiinţifică majoră, care reconfimă rolul esenţial pe care tratamentul antiretroviral trebuie să îl joace în lupta contra maladiei SIDA".

Cele două studii - unul realizat de Universitatea din Washington, iar celălalt, de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Atlanta - au fost realizate în Botswana, Kenya şi Uganda.

Studiul TFD2, realizat de CDC Atlanta, a monitorizat 1.219 femei şi bărbaţi heterosexuali din Botswana, neinfectaţi, care au primit fie o pilulă de tenofovir/emtricitabină pe zi, fie un placebo. Pilula a redus cu 63% riscul de infectare cu HIV, în comparaţie cu grupul care a primit placebo.

Studiul realizat de Universitatea din Washington, Partners PrEP, a monitorizat 4.758 de cupluri heterosexuale serodiscordante (doar unul dintre partenerii de cuplu era infectat) în Kenya şi Uganda. Persoanele neinfectate primeau fie tenofovir, fie un amestec de tenofovir şi emtricitabină, fie un placebo.

În primul caz, riscul de infectare a fost redus cu 62% în raport cu grupul care primea placebo, iar în al doilea caz, acest risc a scăzut cu 73%.

Studiul CDC Atlanta trebuia să fie publicat la Roma, săptămâna viitoare, cu ocazia unei conferinţe despre cercetările din domeniul SIDA, însă lansarea lui a fost devansată din cauza publicării neaşteptate a studiului realizat de Universitatea din Washington.

Un studiu precedent, efectuat pe cupluri serodiscordante de bărbaţi, publicat în noiembrie 2010, a evidenţiat o reducere cu 44% a riscului de infectare cu HIV la persoanele care primeau un amestec de tenofovir şi emtricitabină.

Savanţii nu ştiau însă dacă prevenţia putea să funcţioneze şi în cazul cuplurilor heterosexuale. Un alt studiu, FEM-Prep, nu a evidenţiat un efect protectiv la femeile heterosexuale.

În luna mai, un studiu clinic realizat în nouă ţări, pe 1.763 de cupluri, în cea mai mare parte heterosexuale, a arătat că în cazul cuplurilor în care soţul seropozitiv lua antiretrovirale într-un stadiu precoce al maladiei, riscul de infectare pentru partenerul său de viaţă scădea cu 96%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici