Alăptarea ar putea salva anual vieţile a 1,3 milioane de copii

Dacă femeile ar fi învăţate să-şi alăpteze bebeluşii, vieţile a 1,3 milioane de copii ar fi salvate astfel anual, însă multe mame nu primesc asistenţă în acest sens şi renunţă la acest lucru, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

17 afișări
Imaginea articolului Alăptarea ar putea salva anual vieţile a 1,3 milioane de copii

Alăptarea ar putea salva anual vieţile a 1,3 milioane de copii (Imagine: Mediafax Foto)

Mai puţin de 40% dintre mamele din toată lumea îşi alăptează copiii în primele şase luni de la naştere, aşa cum recomandă OMS. Multe dintre ele renunţă la acest obicei pentru că nu ştiu cum să îşi deprindă copilul să sugă cum trebuie sau pentru că acest lucru le provoacă durere sau disconfort.

"Când vine vorba chiar să facă acest lucru, nu au practic niciun sprijin", a spus Constanza Vallenas, expert OMS. Ea a mai precizat că acest lucru se întâmplă atât în ţările sărace, cât şi în cele bogate şi că mamele au nevoie de mai multă asistenţă în spitale, în clinici şi în cadrul comunităţii.

OMS recomandă mamelor să îşi alăpteze bebeluşul în prima oră după naştere. Nou-născuţii ar trebui să fie hrăniţi numai cu lapte matern în primele şase luni de viaţă, evitându-se apa şi alte tipuri de băutură şi mâncare. Laptele matern furnizează nou-născuţilor elemente nutritive vitale şi le întăreşte sistemul imunitar împotriva diareii sau pneumoniei. Laptele din comerţ pentru nou-născuţi nu oferă aceeaşi imunitate. În plus, în multe locuri din lume, apa poate fi contaminată.

Dacă alăptarea ar fi practicată de 90% dintre mame, în primele şase luni de viaţă ale copilului, ar fi salvaţi 13% din cele 10 milioane de copii care mor prematur în fiecare an, a concluzionat Constanza Vallenas, în declaraţia susţinută la sediul OMS de la Geneva, pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptatului (1 - 7 august).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici