Albinele şi furnicile au spirit de echipă

Albinele şi furnicile dovedesc un spirit de echipă real, spre deosebire de alte vieţuitoare care se trăiesc în grupuri din motive egoiste, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Evolutionary Biology, informează BBC News Online.

1052 afișări
Imaginea articolului Albinele şi furnicile au spirit de echipă

Albinele şi furnicile au spirit de echipă (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universităţile britanice Oxford şi Edinburgh au folosit modele matematice pentru a studia "comportamentul de turmă".

Ei au descoperit că bizonii şi peştii vor să ajungă de fiecare dată mai aproape de centrul grupului mare din care fac parte, în scopul de a se afla cât mai departe de prădători.

Furnicile şi albinele lucrează împreună ca un singur organism şi sunt pregătite să se sacrifice pentru binele coloniei.

Studiul pare să confirme ideea despre lumea insectelor portretizată în filmele de animaţie "Antz / Furnicutze" şi "Bee Movie: povestea unei albine", în care personajele principale trăiau într-o societate organizată după reguli foarte stricte. Într-un stup, albinele lucrătoare sunt fericite să ajute comunitatea, chiar cu preţul vieţii, deoarece regina stupului are aceleaşi gene ca şi ele, pe care le va transmite mai departe.

În anumite grupuri de animale care cooperează între ele, denumite supraorganisme, membrii grupului sunt strâns înrudiţi între ei şi lucrează împreună pentru a se aigura că materialul lor genetic este transmis mai departe.

În alte grupuri, anumiţi indivizi asigură rolul de poliţişti. De exemplu, în cadrul stupilor, câteva albine lucrătoare au sarcina de a distruge toate ouăle care nu sunt depuse de regină, pentru a se asigura astfel ca doar urmaşii reginei vor supravieţui.

Studiul a fost finanţat de organizaţia Royal Society din Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici