Alertă la bordul ISS, din cauza unui deşeu spaţial aflat în derivă pe orbita terestră

O bucată provenind dintr-un vechi satelit rusesc a trecut în mare viteză la o distanţă relativ mică de Staţia Spaţială Internaţională (ISS), determinând echipajul de şase astronauţi să se refugieze în două capsule Soyuz, a anunţat, sâmbătă, agenţia spaţială rusă.

456 afișări
Imaginea articolului Alertă la bordul ISS, din cauza unui deşeu spaţial aflat în derivă pe orbita terestră

Alertă la bordul ISS, din cauza unui deşeu spaţial aflat în derivă pe orbita terestră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest deşeu spaţial aflat în derivă pe orbită provine din satelitul rusesc Cosmos 2251, lansat în 1993, care s-a ciocnit cu satelitul american de comunicaţii Iridium-22, în februarie 2009.

Potrivit agenţiei spaţiale ruse, bucata desprinsă din satelitul rusesc a trecut la o distanţă de 23 de kilometri de ISS, obligându-i pe cei şase astronauţi de la bordul staţiei - trei ruşi, doi americani şi un olandez - să se refugieze în două capsule Soyuz.

Capsulele Soyuz, de fabricaţie rusească, sunt ataşate la ISS şi sunt folosite de astronauţii de pe staţie pentru a reveni pe Terra la finalul misiunilor lor spaţiale sau în situaţii de urgenţă.

"Ameninţarea a trecut", a declarat o sursă de la centrul de control al misiunilor spaţiale din Rusia, citat de agenţia de presă Interfax. "Cosmonauţii au revenit la bordul staţiei pentru a-şi continua misiunea", a adăugat aceeaşi sursă.

NASA a precizat, pe contul său de Twitter, că a fost pentru "a treia oară" când un echipaj ISS a trebuit să se refugieze în capsule Soyuz, din cauza trecerii unor deşeuri spaţiale prin apropierea staţiei spaţiale.

Un incident similar s-a produs în iunie 2011, când un alt deşeu spaţial a trecut mult mai aproape pe lângă ISS, la o distanţă de doar 250 de metri.

Milioane de deşeuri din metal, plastic şi sticlă plutesc pe orbită în jurul Terrei, fiind reziduri ale celor 4.600 de lansări spaţiale efectuate în ultimii 55 de ani.

Aceste deşeuri spaţiale sunt de obicei resturi desprinse din sateliţi vechi sau din etajele superioare ale rachetelor lansatoare, care s-au dezintegrat după ajungerea acestora în spaţiu.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici