Potrivit unui studiu publicat în 2022, bacteria care provoacă febra tifoidă evoluează spre forme cu o rezistență extinsă la medicamente, înlocuind rapid tulpinile care nu sunt rezistente, scrie Sciene Alert.
În prezent, antibioticele sunt singura metodă eficientă de tratare a febrei tifoide, cauzată de bacteria Salmonella enterica serovar Typhi (S. Typhi). Însă, în ultimele trei decenii, rezistența acestei bacterii la antibioticele orale a crescut și s-a răspândit semnificativ.
În cadrul studiului, cercetătorii au secvențiat genomul a 3.489 de tulpini S. Typhi colectate între 2014 și 2019 din Nepal, Bangladesh, Pakistan și India și au constatat o creștere a formelor de tifoidă cu rezistență extinsă (XDR). Aceste tulpini sunt imune nu doar la antibioticele de primă linie, precum ampicilina, cloramfenicolul și trimetoprim/sulfametoxazolul, ci și la antibiotice mai noi, precum fluorochinolonele și cefalosporinele de generația a treia.
Mai grav este că aceste tulpini rezistente se răspândesc rapid la nivel global.
Deși majoritatea cazurilor provin din Asia de Sud, cercetătorii au identificat aproape 200 de cazuri de răspândire internațională din 1990 până în prezent.
Primul caz de tifoidă XDR a fost identificat în Pakistan în 2016, iar până în 2019 a devenit genotipul dominant în țară. În trecut, formele rezistente de tifoidă erau tratate cu antibiotice precum chinolone, cefalosporine sau macrolide. Însă, până la începutul anilor 2000, peste 85% dintre cazurile din regiune prezentau mutații care conferă rezistență la chinolone, iar rezistența la cefalosporine era și ea în creștere.
Astăzi, singurul antibiotic oral care mai funcționează este azitromicina – dar eficiența sa este și ea amenințată.
Studiul din 2022 a identificat mutații care conferă rezistență la azitromicină și care se răspândesc, „punând în pericol eficiența tuturor antimicrobienelor orale în tratarea febrei tifoide”. Deși aceste mutații nu au fost încă preluate de tulpinile XDR, dacă se va întâmpla, consecințele pot fi grave.
Netratată, febra tifoidă poate fi fatală în până la 20% din cazuri. În fiecare an sunt înregistrate 11 milioane de cazuri.
Vaccinurile conjugate împotriva febrei tifoide pot preveni focare viitoare, însă doar dacă sunt disponibile la scară largă. Altfel, ne putem confrunta cu o nouă criză sanitară globală.
„Apariția recentă a tulpinilor XDR și rezistente la azitromicină sporește urgența extinderii măsurilor de prevenție, inclusiv a vaccinării în țările endemice”, avertizează autorii studiului.
„Aceste măsuri sunt esențiale în țările unde prevalența rezistenței este ridicată, dar, având în vedere capacitatea de răspândire internațională, nu ar trebui limitate doar la aceste zone.”
Asia de Sud reprezintă 70% din totalul cazurilor de tifoidă, însă – așa cum ne-a arătat pandemia COVID-19 – bolile se răspândesc rapid într-o lume globalizată.
Pentru a preveni o criză, experții în sănătate spun că este esențială extinderea accesului la vaccinuri și investiția în dezvoltarea de antibiotice noi. Un studiu recent din India arată că vaccinarea copiilor în zonele urbane ar putea reduce cu până la 36% cazurile și decesele cauzate de tifoidă.
Pakistan este lider în acest domeniu – a fost prima țară care a introdus vaccinarea de rutină împotriva tifoidei. Experții spun că mai multe state ar trebui să îi urmeze exemplul.
Rezistența la antibiotice este una dintre principalele cauze de deces la nivel global, depășind HIV/SIDA și malaria. Acolo unde există, vaccinurile rămân cea mai eficientă armă pentru a preveni o catastrofă viitoare.