Amintiri false. Memoria umană nu este ”fiabilă” ​nici măcar pe termen scurt - studiu

  • Oamenii îşi pot aminti greşit evenimentele, adesea în câteva secunde, şi îşi pot remodela amintirile pentru a se potrivi cu aşteptările lor, potrivit unui nou studiu care aruncă mai multă lumină asupra acestor iluzii în memoria pe termen scurt.
  • Studii anterioare au arătat că percepţia oamenilor asupra mediului înconjurător poate fi modelată de aşteptările lor, ceea ce poate duce la iluzii.
963 afișări
Imaginea articolului Amintiri false. Memoria umană nu este ”fiabilă” ​nici măcar pe termen scurt - studiu

Amintiri false. Memoria umană nu este ”fiabilă” ​nici măcar pe termen scurt - studiu

Cercetările au arătat, de asemenea, că amintirile pe termen lung ale oamenilor pot fi modelate pentru a se potrivi cu aşteptările lor, generând uneori amintiri false.
 
Cu toate acestea, se presupune, în general, că amintirile pe termen scurt formate din percepţia de acum doar una sau două secunde reprezintă cu exactitate mediul înconjurător, au declarat oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la Universitatea din Amsterdam, Olanda.
 
În noul studiu, publicat miercuri în revista PLOS, cercetătorii au descoperit că aşteptările interne ale oamenilor pot remodela percepţiile lor chiar şi pe scări scurte de timp, potrivit Independent.
 
Cercetarea a arătat că, în intervalul scurt de timp de una sau două secunde, oamenii pot trece de la a descrie cu încredere ceea ce se afla de fapt acolo la a raporta în mod greşit şi cu încredere ceea ce se aşteptau să fie acolo în schimb.
 
Chiar şi pe scări de timp atât de scurte, memoria umană poate să nu fie complet fiabilă din cauza iluziilor memoriei pe termen scurt (STM), au declarat oamenii de ştiinţă.
 
Atunci când au aşteptări puternice cu privire la modul în care ar trebui să fie lumea, amintirile oamenilor pot începe să se estompeze chiar şi în decurs de câteva secunde şi să completeze informaţiile estompate cu aşteptările lor, a notat studiul.
 
Cercetări anterioare, în care persoanele cărora li s-a prezentat pentru scurt timp o literă cu o imagine în oglindă au raportat că au văzut litera în orientarea sa corectă, au aruncat, de asemenea, lumină asupra iluziei, dar au fost suspectate de a fi înşelătoare din cauza faptului că participanţii nu au văzut forma în mod corespunzător.
 
În noul studiu, oamenii de ştiinţă au efectuat patru experimente pentru a testa acest lucru.
 
În primul experiment, participanţii au fost testaţi pentru a se asigura că pot îndeplini sarcini de bază ale memoriei vizuale şi apoi li s-a prezentat un cerc de şase sau opt litere în care unul sau două caractere se aflau în orientarea lor în oglindă.
 
Apoi, ca o distragere a atenţiei, participanţilor li s-a arătat un al doilea cerc de caractere pe care trebuiau să le ignore.
 
În continuare, aceştia trebuiau să selecteze o formă ţintă dintr-o listă de opţiuni care se afla într-o anumită locaţie în primul cerc şi, de asemenea, să evalueze cât de încrezători erau în această alegere.
 
Cercetătorii au constatat că participanţii au raportat în mod constant cu un grad ridicat de încredere că au văzut omologul real al unei litere în oglindă.
 
Oamenii de ştiinţă au declarat că greşeala a fost determinată de cunoştinţele anterioare ale participanţilor despre alfabet care le formau aşteptările şi nu datorită asemănărilor dintre forme.
 
Aceste iluzii de memorie par să fie rezultatul cunoaşterii lumii şi nu al asemănărilor vizuale", au scris cercetătorii în studiu.
 
Alte experimente au arătat, de asemenea, că amintirile iluzorii de la litere pseudo-la-reale sunt mai răspândite decât amintirile iluzorii de la litere reale la litere pseudo-reale.
 
Luate împreună, rezultatele arată, astfel, că cunoaşterea lumii poate modela memoria chiar şi atunci când amintirile abia s-au format", au notat cercetătorii.
 
Descoperirile au arătat că amintirile iluzorii pot apărea chiar şi atunci când stimulul vizual a fost pierdut din vedere doar pentru perioade foarte scurte de timp, sugerând că până şi cele mai recente amintiri ale oamenilor sunt susceptibile de amintiri iluzorii.
 
Aceasta sugerează că priorităţile interne joacă un rol crucial nu doar în timpul percepţiei, ci şi în memorie", au concluzionat cercetătorii.
 
Memoria este modelată de ceea ce ne aşteptam să vedem, încă de la formarea primei urme de memorie", au spus ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici