Analiza părului lui Beethoven sugerează că suferea de hepatită şi avea origini nord-africane

  • Părul lui Beethoven - o maşină a timpului
  • Ce alte boli mai avea artistul?
  • Beethoven chiar a avut origini nord-africane?
1522 afișări
Imaginea articolului Analiza părului lui Beethoven sugerează că suferea de hepatită şi avea origini nord-africane

Library of Congress: Karl Jäger/Wikipedia Commons

Părul lui Beethoven -  o maşină a timpului 

Ultima ştire despre ADN-ul lui Beethoven este că oamenii de ştiinţă au analizat cinci mostre din părul compozitorului pentru a afla mai multe despre istoricul său familial, problemele sale de sănătate şi cauza morţii sale.

Ei au descoperit că Beethoven avea o predispoziţie genetică pentru boli de ficat, care ar fi fost agravată de consumul de alcool şi hepatita B.

De asemenea, ei au stabilit că Beethoven avea origini europene şi nord-africane.

Nu au găsit o cauză ereditară pentru pierderea sa progresivă a auzului, potrivit CNN

Oamenii de ştiinţă au obţinut părul lui Beethoven din colecţii publice sau private, care au fost donate sau vândute de apropiaţii compozitorului după moartea sa.

Unele dintre aceste şuviţe au fost păstrate ca suveniruri de către admiratorii săi sau de către medicii care l-au tratat.

Părul lui Beethoven a fost considerat o comoară culturală şi o sursă de informaţii despre viaţa şi sănătatea sa.

Ce alte boli mai avea artistul? 

Beethoven a avut mai multe boli de-a lungul vieţii sale, care i-au afectat atât sănătatea fizică, cât şi cea mentală. Printre acestea se numără:

  • Pierderea progresivă a auzului, care a început la 20 de ani şi l-a făcut să devină surd funcţional la 48 de ani. Cauza exactă a surzeniei sale nu este cunoscută, dar s-au avansat diverse ipoteze, cum ar fi otrăvirea cu plumb, sifilisul, meningita sau o boală autoimună .
  • Tulburări gastrointestinale cronice, care i-au provocat dureri abdominale severe, diaree şi vărsături. Acestea ar fi putut fi cauzate de o boală celiacă sau de o intoleranţă la lactoză, pentru care Beethoven avea factori genetici de risc 
  • Boală hepatică severă, care a culminat cu ciroză şi icter. Aceasta ar fi fost agravată de consumul frecvent de alcool şi de infecţia cu virusul hepatitei B, pe care Beethoven ar fi contractat-o în ultimele luni de viaţă .
  • Depresie şi tendinţe suicidare, cauzate de izolarea socială şi de dificultatea de a-şi exprima sentimentele prin muzică din cauza surzeniei sale . Beethoven a scris într-o scrisoare către fraţii săi că s-a simţit „fără speranţă” şi că doar munca sa l-a împiedicat să se sinucidă.

 

Beethoven chiar a avut origini nord-africane? 

A avea origini nord-africane înseamnă a avea strămoşi care proveneau din regiunea nordică a continentului african, care include ţări precum Maroc, Algeria, Tunisia, Libia şi Egipt.

În cazul lui Beethoven, analiza genetică a părului său a arătat că el avea o variantă a genei G6PD care este frecventă în populaţiile nord-africane şi mediteraneene.

Acest lucru sugerează că Beethoven ar fi avut un strămoş de origine nord-africană pe linia paternă, probabil în urmă cu câteva sute de ani.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici