Antonin Holy, creatorul primelor medicamente anti-HIV, a murit la vârsta de 75 de ani

Cercetătorul ceh Antonin Holy, care a jucat un rol central în crearea primelor medicamente împotriva HIV şi SIDA, a murit la vârsta de 75 de ani, au anunţat, marţi, reprezentanţii Academiei de Ştiinţe din Cehia.

304 afișări
Imaginea articolului Antonin Holy, creatorul primelor medicamente anti-HIV, a murit la vârsta de 75 de ani

Antonin Holy, creatorul primelor medicamente anti-HIV, a murit la vârsta de 75 de ani (Imagine: Shutterstock)

Antonin Holy a murit marţi, ziua în care Statele Unite ale Americii au aprobat pentru prima dată în istorie comercializarea Truvada - un medicament la conceperea căruia cercetătorul a avut o contribuţie importantă -, care previne infectarea cu HIV la persoanele cu risc mare.

Truvada include Viread, un medicament folosit pentru a trata infecţia cu HIV, pe care Antonin Holy l-a creat împreună cu medicul specializat în virusologie Erik De Clercq.

Antonin Holy, care a câştigat numeroase distincţii prestigioase, inclusiv premiul Descartes pentru ştiinţă decernat de Uniunea Europeană în 2001, a contribuit şi la crearea medicamentului Vestide, folosit pentru a trata retinita la pacienţii bolnavi de SIDA, dar şi Hepsera, un medicament folosit pentru a trata hepatita B.

Antonin Holy a murit după o luptă îndelungată cu o boală, neprecizată, care îl măcina de mulţi ani.

În timpul regimului comunist din fosta Cehoslovacie, autorităţile i-au interzis lui Antonin Holy să predea studenţilor cehi, obligându-l să lucreze singur sau cu ajutorul unui singur tehnician.

După prăbuşirea comunismului, în 1989, Holy a început să îşi alcătuiască o nouă echipă şi a început să predea din nou la universităţile din Cehia. În 2008, el a devenit profesor onorific la Facultatea de Chimie a Universităţii din Manchester (Marea Britanie).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici