- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (12.11.2009, 18:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ 7,3 milioane de europeni suferă de Alzheimer
Aproximativ 7,3 milioane de europeni suferă de Alzheimer sau boli înrudite, cifră care s-ar putea dubla până în 2020, PE încurajând statele membre să se angajeze activ în elaborarea unui program comun de cercetare în domeniul bolilor neurodegenerative şi să îmbunătăţească datele privind boala.
Urmărește
63 afișări
Aproximativ 7,3 milioane de europeni suferă de Alzheimer (Imagine: Mediafax Foto)
În prezent nu există un remediu pentru cei care suferă de Alzheimer, iar cunoştinţele despre prevenirea şi tratamentul acestei boli sunt limitate.
Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care încurajează toate statele membre să se angajeze activ în elaborarea unui program comun de cercetare în domeniul bolilor neurodegenerative şi să îmbunătăţească datele epidemiologice referitoare la boala Alzheimer şi la alte forme de demenţă, se arată într-un comunicat al instituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mark Rutte dorește o revenire a țărilor NATO la nivelul cheltuielilor militare din Războiul Rece: „Nu suntem pregătiți pentru ce ne așteaptă”
-
Emmanuel Macron desemnează noul premier al Franţei. Cine este François Bayrou
-
AEP clarifică cererea DNA privind documentele Partidului SOS România: Nu au avut loc percheziţii
-
Cu cât a crescut datoria externă totală a României în primele 10 luni din an, faţă de decembrie 2023
"Bolile neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson reprezintă una din cele mai importante probleme cu care se confruntă Europa în domeniul sănătăţii mintale. În rezoluţia adoptată joi, Parlamentul European şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul-pilot propus pentru programarea în comun a cercetărilor din acest domeniu, ceea ce ar putea conduce la reunirea unei mase critice de competenţe, cunoştinţe şi resurse financiare", precizează sursa citată.
Potrivit Parlamentului European, lupta împotriva bolilor Alzheimer şi Parkinson trebuie să răspundă unei duble provocări: acordarea de îngrijire zilnică pentru un număr din ce în ce mai mare de pacienţi şi asigurarea mai multor resurse, astfel încât numărul de pacienţi să scadă constant în viitor.
Testele de diagnostic timpurii, cercetările în domeniul factorilor de risc (cum ar fi mediul) şi criteriile de diagnostic timpuriu sunt, potrivit PE, de o importanţă crucială pentru combaterea acestor boli.
Deputaţii europeni propun realizarea studiilor epidemiologice şi clinice la scară largă în cadrul unei colaborări transnaţionale, ceea ce ar aduce o valoare adăugată evidentă.
Cercetarea ar trebui să exploreze legătura dintre procesul de îmbătrânire şi demenţă, precum şi dintre demenţă şi depresie la persoanele în vârstă. Programele de cercetare ar trebui să se concentreze cu prioritate asupra prevenirii, a diagnosticării timpurii, a standardizării criteriilor şi instrumentelor de diagnosticare, a creării unor baze de date vaste care să poată fi utilizate pentru studiile în rândul populaţiei, susţine sursa citată.
Deputaţii încurajează Comisia să includă problemele asociate demenţei în toate iniţiativele UE legate de prevenirea bolilor. Potrivit acestora, statele membre ar trebui să informeze populaţia cu privire la schimbările modului de viaţă care pot întârzia şi împiedica apariţia bolilor neurodegenerative, în special Alzheimer şi Parkinson, şi să promoveze "modurile de viaţă favorabile sănătăţii psihice."
În acest context, deputaţii propun lansarea unui "An european al creierului", pentru a atrage atenţia asupra afecţiunilor psihice asociate îmbătrânirii şi a măsurilor de prevenire a acestora.
În plus, Parlamentul European subliniază importanţa utilizării structurile existente la realizarea acestui proiect-pilot, evitându-se crearea de noi structuri birocratice.
Europarlamentarii consideră că toate iniţiativele viitoare ar trebui să dispună de temeiul juridic oferit de Tratatul de la Lisabona (articolul 182, alineatul 5), care stabileşte măsuri necesare pentru punerea în aplicare a spaţiului european de cercetare. Astfel, Parlamentul ar avea competenţe în cadrul procedurii de codecizie odată ce Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare.
Citește pe alephnews.ro: După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Știi că Iohannis și noua Democrativă n-au de gând să plece. Au câștigat alegerile chiar dacă le-au pierdut. Până când o să-i scoți din post. Fiecare Crăciun cu Ignatul lui!
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
PROSPORT.RO
Cât a plătit magicianul Robert Tudor pentru o ciorbă, în restaurantul lui Dani Oțil din București
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe