Arsenicul poate vindeca leucemia

Oamenii de ştiinţă chinezi au evidenţiat felul în care arsenicul, o substanţă utilizată în multe crime săvârşite în Evul Mediu, poate să vindece leucemia, prin identificarea şi distrugerea unor proteine specifice responsabile cu declanşarea şi răspândirea acestei forme de cancer.

1242 afișări
Imaginea articolului Arsenicul poate vindeca leucemia

Arsenicul poate vindeca leucemia (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul a fost coordonat de Zhang Xiaowei, cercetător principal la State Key Laboratory of Medical Genomics din Shanghai.

"Spre deosebire de chimioterapie, efectele secundare ale arsenicului folosit în tratamentul leucemiei promielocitice acute sunt foarte slabe. Părul nu cade şi nici nu se produce o blocare a funcţiilor măduvei osoase. Acum suntem interesaţi să aflăm felul în care arsenicul ar putea fi folosit şi în tratamentul altor tipuri de cancer", a declarat Zhang Xiaowei, cercetător la State Key Laboratory of Medical Genomics din Shanghai, coordonatorul studiului.

Renumit pentru toxicitatea lui, arsenicul a fost considerat în trecut drept "regele otrăvurilor", deoarece simptomele pe care le declanşează sunt asemănătoare celor ale holerei, iar prezenţa lui în organism nu este detectată în multe cazuri.

În China, însă, arsenicul are de multe secole un dublu scop. În afara cazurilor de otrăvire cu intenţie, această substanţă este folosită de cel puţin 2.000 de ani în medicina tradiţională.

În 1992, mai mulţi medici chinezi au raportat că au folosit arsenicul pentru a trata leucemia promielocitică acută (LPA), un cancer al sângelui şi al măduvei osoase, obţinând o rată de vindecare surprinzător de mare (90% din totalul cazurilor).

Până la acest studiu recent, pentru care a fost utilizată tehnologie modernă, medicii nu au cunoscut însă felul în care arsenicul interacţionează cu ţesuturile canceroase.

Studiul lor, publicat în revista Science, descrie felul în care aceste echipamente moderne au evidenţiat eficienţa deosebită a arsenicului asupra unor proteine specifice, care, dacă nu sunt stopate, contribuie la menţinerea şi evoluţia cancerului în organism.

LPA determină o scădere a producţiei de celule roşii şi trombocite, iar această scădere are ca rezultat apariţia anemiei şi a trombocitopeniei. Măduva osoasă a pacienţilor suferind de această maladie nu mai este capabilă să producă suficiente celule sănătoase. Până în 1970, nu exista un tratament eficient împotriva acestei maladii, care avea o rată de mortalitate de 100%.

"Rezultatele clinice ale folosirii arsenicului în tratarea LPA sunt bine cunoscute. Peste 90% din pacienţii din China suferind de LPA care au fost trataţi cu arsenic au supravieţuit cel puţin cinci ani după tratament, iar în această perioadă boala nu a mai reapărut", a declarat Zhang Xiaowei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici