Atenţie la vopseaua de ouă. Poate să fie toxică pentru organism

Se apropie Înălţarea Domnului, sărbătoare importantă în rândul creştinilor. Conform tradiţiei, la 40 de zile de la Învierea Sa, Mântuitorul Iisus Hristos s-a Înălţat la cer.

155 afișări
Imaginea articolului Atenţie la vopseaua de ouă. Poate să fie toxică pentru organism

Sursa Foto - Hepta

În România, ca în majoritatea ţărilor cu populaţii de religie ortodoxă, cu ocazia Înălţării, creştinii vopesc ouă şi gătesc preparate pentru mese în familie, însă nu la fel de îmbelşugate ca de Paşte.

Înălţarea Domnului va fi anul acesta pe 2 iunie. 

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor vopselelor de ouă.
În total au fost analizate 61 de produse, de la următorii producători/distribuitori. Din punctul de vedere al produselor ce conţin aditivi alimentari regăsiţi frecvent situaţia se prezintă astfel:

  • 57% dintre produsele studiate au avut în componenţă acid lactic (E270);
  • 93% dintre produsele studiate au avut în componenţă azorubina (E122);
  • 10% dintre produsele studiate au avut în componenţă benzoat de sodiu (E211);

 
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantităţile au fost cuprinse între 5g şi 25g. Capacitatea de vopsire a fost cuprinsă între 10 şi 120 de ouă.
În urma centralizării datelor, s-a observat şi în acest an o diferenţă foarte mică între gramaj, dar o diferenţă
mare în ceea ce priveşte capacitatea de vopsire. De pildă, cu 5 g de vopsea de ouă se pot vopsi 10 ouă, în timp ce cu doar 6g vopsea de ouă se pot vopsi 30 de ouă, vopseaua fiind de la acelaşi brand. Astfel, cu o diferenţă de un gram, vopsim cu 200% mai multe ouă. De asemenea, există şi alte branduri prin care se pot 12 ouă cu 7 grame de vopsea, respectiv 30 de ouă cu 10 grame de vopsea.

Dacă eşti la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să ştii despre produsele respective.  

„Vopseaua de ouă nu numai că ne influenţează vizual şi ne aduce,poate, o bucurie ca şi coloristică, dar se transferă atât în produse – în
ouă- sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenţi şi mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă –
un produs pe care îl cumpărăm poate doar sa fie. Necitind eticheta şi nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel,
influenţează şi preţul. Dar, atenţie, vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri care ne influenţează atât pe noi, copiii noştri, bunicii
şi musafirii noştri. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă.
Atenţie la vopseaua de ouă!
”, avertizează Sorin Mierlea, Preşedinte InfoCons. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici