Atlantis va fi lansată spre ISS pe 16 noiembrie

Lansarea spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a navetei Atlantis, având la bord şase astronauţi, a fost amânată cu patru zile, până pe 16 noiembrie, a anunţat NASA, citată de AFP. Data urmează să fie confirmată oficial de responsabilii acestei misiuni în cursul unei reuniuni în care vor fi evaluate pregătirile efectuate în vederea lansării navetei.

8 afișări
Imaginea articolului Atlantis va fi lansată spre ISS pe 16 noiembrie

Atlantis va fi lansată spre ISS pe 16 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia de a amâna până pe 16 noiembrie lansarea Atlantis are ca scop îmbunătăţirea capacităţilor NASA de a lansa naveta, dar şi de a efectua primul zbor experimental al rachetei Ares 1-X înainte de sfârşitul acestui an, a explicat agenţia într-un comunicat.

Lansările navetei Atlantis şi Ares 1-X sunt pregătite de aceeaşi echipă de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral (Florida).

Prima lansare a lui Ares 1-X, rachetă care va transporta capsula Orion - care din 2015 va înlocui navetele spaţiale americane -, este programată pe 27 octombrie, existând posibilitatea unor amânări, până pe 28 sau 29 octombrie, precizează NASA.

Ares 1-X face parte din programul Constellation, propus de fostul preşedinte american George W. Bush, care implică întoarcerea americanilor pe Lună în 2020 şi, ulterior, misiuni spaţiale cu echipaj uman pe Marte.

Constellation este în prezent reexaminat de o comisie de experţi independenţi, numiţi de preşedintele Barack Obama. În concluziile sale, comisia oferă cinci mari posibilităţi, printre care menţinerea în funcţiune a acestui program spaţial, dar cu o creştere a bugetului alocat lui de trei miliarde de dolari pe an.

Raportul complet va fi prezentat joi, dar un rezumat al acestuia a fost deja făcut public în septembrie.

Preşedintele Obama şi consilierii său trebuie să ia nişte decizii după prezentarea raportului, dar acest lucru nu influenţează primul zbor experimental al rachetei Ares 1.

Lansarea navetei spaţiale Atlantis spre ISS, pentru o misiune de 11 zile, va fi a cincea şi, totodată, ultima a unei navete americane în 2009.

După misiunea Atlantis, NASA va mai avea la dispoziţie doar cinci zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.

Însă Casa Albă ar putea decide prelungirea termenului de funcţionare a navetelor până în 2011, pentru a reduce perioada în care SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor Orion.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici