Aurora boreală, văzută din nordul Statelor Unite, după ce un vânt solar a lovit câmpul magnetic al Pământului

Un curent de vânt solar care a lovit câmpul magnetic al Pământului şi a stârnit o furtună geomagnetică a făcut ca aurora boreală să se poată observa până dincolo de graniţa Canadei, în nordul Statelor Unite.

4628 afișări
Imaginea articolului Aurora boreală, văzută din nordul Statelor Unite, după ce un vânt solar a lovit câmpul magnetic al Pământului

Aurora boreală, văzută din Marquette, Michigan (Imagine: NASA)

De asemenea, observatori din Europa au semnalat apariţia aurorei boreale în Irlanda de Nord, Letonia, Norvegia şi Suedia.

Pentru moment, furtuna s-a potolit, însă aceasta ar putea porni din nou, având în vedere că fluxul de vânt solar este în desfăşurare, a anunţat NASA.

Magnetosfera este creată de câmpul magnetic al Pământului şi ne protejează de cele mai multe particule cu care ne bombardează soarele. Atunci când un vânt solar ajunge pe Pământ, acesta se loveşte cu viteze foarte mari de magnetosferă. Uneori fluxul solar interacţionează puternic cu câmpul magnetic al Pământului, creând breşe în magnetosferă şi permiţând particulelor din vântul solar să lovească atmosfera la poli.

Pe pământ, furtuna magnetică este percepută ca o scădere în forţă a câmpului magnetic. Această scădere durează aproximativ între 6 şi 12 ore, după care câmpul magnetic se recuperează treptat, într-o perioadă de câteva zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici