Balenele au hituri muzicale care se răspândesc în jurul lumii: Ascultă aici cântecul masculului de balenă cu cocoaşă

Când Lady Gaga lansează o nouă piesă muzicală, aceasta face rapid înconjurul lumii. Oamenii de ştiinţă au descoperit de curând că acelaşi lucru se întâmplă cu cântecul unei alte creaturi la fel de exotice - balena cu cocoaşă.

850 afișări
Imaginea articolului Balenele au hituri muzicale care se răspândesc în jurul lumii: Ascultă aici cântecul masculului de balenă cu cocoaşă

Balenele au hituri muzicale care se răspândesc în jurul lumii: Ascultă aici cântecul masculului de balenă cu cocoaşă

Mamiferele acvatice fac o fixaţie asupra unei melodii la fel ca oamenii, iar cel mai popular cântec se răspândeşte la fel ca un hit muzical, potrivit Daily Mail.

Descoperirea a uimit experţii marini, care spun că este pentru prima dată când un astfel de "schimb cultural" la nivel de populaţie se regăseşte la regnul animal.

Masculii balenelor cu cocoaşă sunt faimoşi pentru cântecele lungi, complexe şi la un volum mare pe care le "interpretează" în timpul sezonului de împerechere. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce cântă, unii susţinând că îşi fac "publicitate" în faţa femelelor, alţii că acesta este un mod de a ţine legătura în timpul migraţiilor.

Fiecare cântec durează 10-20 de minute, iar balenele mascul pot cânta continuu 24 de ore. La un moment dat, toţi masculii unei populaţii de balene cântă acelaşi cântec.

Un studiu, publicat în revista Current Biology, a arătat că aceste cântece se schimbă în timp şi se răspândesc de-a lungul oceanelor. Dr. Ellen Garland, de la Universitatea Queensland, spune că "rezultatele dovedesc un schimb cultural la scară largă, cântecele transmiţându-se de la o populaţie la alta", masculii preluând permanent noua versiune a cântecului.

Cercetătorii înregistrează cântecele de la şase populaţii de balene din Pacific de peste un deceniu. Ei au descoperit că noi versiuni ale cântecelor apar în timp şi se răspândesc de la vest spre est. În doi ani de zile, melodii care apar în apele Australiei ajung în Polinezia Franceză.

Dr. Garland crede că un mic număr de balene migrează la alte populaţii, ducând cu ele noile cântece, sau că acestea sunt auzite de balene aflate în trecere. Cele mai multe cântece conţin elemente din melodiile anilor precedenţi amestecate cu ceva nou.

Cercetătorii suspectează că masculii adoptă cântece noi pentru a se diferenţia de ceilalţi, în felul acesta devenind mai atrăgători pentru femele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici