Bărbaţii homosexuali prezintă un risc de cancer mai mare comparativ cu cei heterosexuali

Bărbaţii homosexuali prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer comparativ cu bărbaţii heterosexuali, potrivit unui studiu american, publicat recent în revista Cancer.

825 afișări
Imaginea articolului Bărbaţii homosexuali prezintă un risc de cancer mai mare comparativ cu cei heterosexuali

Bărbaţii homosexuali prezintă un risc de cancer mai mare comparativ cu cei heterosexuali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii acestui studiu, realizat pe un eşantion de peste 120.000 de persoane locuind în statul american California, susţin că este nevoie de studii ulterioare pentru a descifra cauzele acestui fenomen, informează bbc.co.uk.

La rândul lor, femeile homosexuale şi bisexuale prezintă o stare generală a organismului mai proastă, după diagnosticarea cu cancer, în comparaţie cu femeile heterosexuale.

Motivele care stau în spatele acestor diferenţe nu au fost încă descoperite.

În sondajele realizate în cadrul California Health Interview în anii 2001, 2003 şi 2005, 3.690 bărbaţi şi 7.252 femei au declarat că au fost diagnosticaţi cu cancer într-un anumit moment din vieţile lor.

Din cele 122.345 de persoane chestionate, 1.493 bărbaţi şi 918 femei au declarat că sunt homosexuali, iar 1.116 femei au declarat că sunt bisexuale.

Bărbaţii homosexuali diagnosticaţi cu cancer erau de două ori mai numeroşi decât cei heterosexuali şi, în medie, boala s-a declanşat în cazul lor cu un deceniu mai devreme.

Această asociere nu a putut fi constatată în cazul femeilor.

Sondajele au fost însă realizate pe "supravieţuitori", astfel încât ele nu oferă o reprezentare corectă a numărului de cazuri de cancer. Unii dintre pacienţi au murit înainte de aceste sondaje, iar alţii erau prea bolnavi pentru a putea să participe la ele.

Potrivit specialiştilor americani de la Boston University School of Public Health, nu se poate trage concluzia că toţi bărbaţii homosexuali prezintă un risc crescut de cancer, deoarece motivele acestei incidenţe crescute a bolii ar putea fi mult mai numeroase şi complexe.

Nu se ştie deocamdată dacă bărbaţii homosexuali prezintă mai multe tumori canceroase şi nici dacă rata de supravieţuire a lor este mai mare.

Autorii studiului bănuiesc că diferenţele înregistrate în ceea ce priveşte numărul supravieţuitorilor cancerului s-ar putea datora incidenţei mai mari în cazul bărbaţilor gay a cancerului anal şi a infectării cu virusul HIV - ambele asociate cu cancerul. Un alt factor de risc este virusul papilloma uman, care poate duce la cancer anal în cazul bărbaţilor homosexuali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici