Bărbaţii musculoşi sunt mai puţin generoşi decât bărbaţii firavi

Un nivel ridicat al testosteronului în organism, stimulat prin exerciţii fizice, îi face pe bărbaţii musculoşi să fie mai puţin generoşi decât bărbaţii cu o concentraţie mai mică de testosteron în fluxul sangvin, potrivit unui studiu american recent, informează dailymail.co.uk.

1010 afișări
Imaginea articolului Bărbaţii musculoşi sunt mai puţin generoşi decât bărbaţii firavi

Bărbaţii musculoşi sunt mai puţin generoşi decât bărbaţii firavi (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Cercetătorii americani de la Claremont Graduate University au testat nivelul de generozitate în cazul a 25 de studenţi de sex masculin.

Voluntarii au primit un gel cu testosteron, ce dublează concentraţia acestui hormon sexual masculin în fluxul sangvin, dar şi o cremă placebo, înainte sau după creşterea nivelului de hormoni.

Nici cercetătorii, nici voluntarii nu au ştiut, până la finalul studiului, care au fost persoanele care au primit gelul cu testosteron sau crema placebo.

Fiecare student a participat împreună cu un coleg la un joc de economie pe computer. Unul dintre voluntari a fost rugat să împartă 10 dolari cu un altul, aşa cum considera de cuviinţă. Celălalt voluntar fie accepta oferta, fie o respingea dacă o considera nedreaptă, iar în acest caz niciunul dintre cei doi nu primea niciun ban.

Fiecare voluntar a jucat ambele roluri, atât după administrarea gelului cu testosteron, cât şi după administrarea substanţei placebo.

La nivel general, gelul cu testosteron a provocat o scădere cu 27% a gradului de generozitate al celor care au jucat rolul ofertantului, de la o medie de 2,15 dolari la 1,57 dolari.

O variantă mai puternică a testosteronului, dihidrotestosteronul (DHT), a exercitat o influenţă şi mai mare asupra comportamentului. Bărbaţii cu cele mai mari concentraţii de DHT în sânge le-au oferit partenerilor lor de joc doar, în medie, 55 de cenţi din cei 10 dolari, iar bărbaţii cu cele mai mici concentraţii de DHT au oferit, în medie, 3,65 de dolari.

DHT-ul a fost asociat şi cu o anumită înclinaţie de "a pedepsi" ofertele apreciate ca fiind incorecte. Bărbaţii cu cele mai mari doze de DHT au respins ofertele mai mici de 4 dolari, iar bărbaţii cu cele mai mici concentraţii le-au respins doar atunci când ofertele au scăzut sub 2,15 dolari.

Studiul a fost coordonat de Karen Redwine, neuro-economist la Whittier College din California.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici