BBC: Cu ce se vor hrăni oamenii dacă Pământul va fi lovit de un asteroid

Dacă un asteroid de mărimea celui de acum 65 milioane de ani care a dus la dispariţia dinozaurilor va lovi Pământul acum şi mare parte din populaţie va supravieţui, cum s-ar putea aproviziona cu hrană dacă civilizaţia modernă va intra în colaps? Philip Maughan, un cercetător britanic, declară că o astfel de catastrofă cosmică ar putea avea impact asupra dietei noastre.

2248 afișări
Imaginea articolului BBC: Cu ce se vor hrăni oamenii dacă Pământul va fi lovit de un asteroid

Donald Davis' official site (work commissioned by NASA) - Released into the public domain

Nu este sfârşitul omenirii  

Impactul unui asteroid va duce la crearea de nori de praf şi cenuşă în atmosfera planetei noastre, blocând astfel razele Soarelui şi declanşând un fenomen cunoscut drept "Impact Winter" (iarnă de impact, similară cu iarna nucleară sau iarna vulcanică) ce presupune scăderea temperaturilor globale, distrugerea ecosistemului şi colapsul agriculturii în întreaga lume. 

Mare parte din dinozauri au dispărut acum 65 milioane de ani mai degrabă din cauza foametei cauzate de iarna de impact decât de la impactul asteroidului în sine.

Este clar că nu vom mai avea supermarkete şi restaurante fast-food, deci pentru o perioadă lungă de timp, va trebui să ne obţinem singuri hrana. Există provizii depozitate în multe ţări ce ar putea hrăni doar 10% din populaţia globală în următorii cinci ani de la impact. 

Cercetătorul crede că oamenii vor recurge la modalităţi inedite pentru a-şi prepara hrana şi nu crede că Antropocenul se va încheia chiar dacă civilizaţia modernă, aşa cum o ştiam, se va încheia.Va fi un nou tip de civilizaţie. 

Ferme subterane de ciuperci, alge şi sparanghel 

Când Statele Unite au detonat bomba nucleară la oraşul japonez Nagasaki, unii japonezi au fost capabili să se ascundă în tuneluri de mină şi au supravieţuit. Unul dintre ei, Akiko Takakura, care avea 20 ani, se afla la 300 de metri de centrul exploziei, fiind adăpostit într-o clădire subterană din ciment. 

Multe oraşe precum Ankara, Beijing şi Moscova s-au pregătit pentru războiul nuclear şi au construit adăposturi subterane în care să fie depozitate proviziile de alimente, dar au construit şi ferme de seră.

Metoda nu este nouă. Acum 2500 ani, frigienii au construit astfel de tuneluri subterane în Turcia, şi au fost folosite de grecii din Cappadocia pentru a înfrunta persecuţiile din epoca bizantină. 

Marea Britanie dispune de tuneluri, adăposturi, peşteri, celule, cripte şi pivniţe pentru adăpostire în caz de atac nuclear, din Nottingham până în Stockport. 

Oamenii vor putea cultiva muguri, microverzi, iarbă de grâu, sparanghel alb, rubarbă şi ciuperci cu ajutorul luminii artificiale. Mugurii sunt surse abundente de vitamine, acizi graşi şi fibre

O altă modalitate ar fi să construim ferme de alge, transmite BBC

Ne întoarcem la origini 

Pentru că mare parte din vegetaţia globală va muri, oamenii vor vâna speciile supravieţuitoare precum cerbi şi vor creşte vaci, capre şi găini, sau vor trece la pescuit. 

Putem extrage nutrienţi din flori, frunze şi din copaci. Ceaiul de ace de pin, de exemplu, are mai multă cantitate de vitamina C  decât sucul de portocale.

Laboratoarele subterane ar putea fabrica carne artificială din celule stem.

Sfecla de zahăr a demonstrat toleranţă la temperaturi mai scăzute şi este posibil să avem un succes limitat la creşterea morcovilor, varzei, cartofilor şi păstăilor de mazăre. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici