Bebeluşii care primesc hrană solidă mai târziu sunt mai puţin expuşi riscului de obezitate

Bebeluşii care primesc hrană solidă mai târziu, fiind alăptaţi cât mai mult timp, sunt mai puţin expuşi riscului de obezitate atunci când vor ajunge la maturitate, potrivit unui studiu danez, publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

80 afișări
Imaginea articolului Bebeluşii care primesc hrană solidă mai târziu sunt mai puţin expuşi riscului de obezitate

Bebeluşii care primesc hrană solidă mai târziu sunt mai puţin expuşi riscului de obezitate

Studiul a fost coordonat de Fleischer Michaelson, de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca).

Studii precedente au sugerat faptul că hrănirea bebeluşilor exclusiv pe cale naturală previne obezitatea, însă rezultatele acestora nu au fost concludente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi American Academy of Pediatrics recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi exclusiv la sân până la vârsta de şase luni, sfătuindu-i pe părinţi să nu introducă hrană solidă în dieta micuţilor înainte de această vârstă.

Medicii danezi au analizat datele din dosarele medicale a 5.068 de bărbaţi şi femei din Copenhaga, născuţi între 1959 şi 1961. În acea perioadă, părinţilor bebeluşilor li s-a recomandat să le dea acestora hrană solidă începând cu vârsta de patru luni, însă mulţi dintre ei au început să consume astfel de mâncare mult mai devreme.

Jumătate dintre bebeluşi au fost alăptaţi timp de cel puţin două luni şi jumătate, iar cealaltă jumătate au primit hrană solidă după vârsta de trei luni şi jumătate. 17% dintre bebeluşi au fost hrăniţi cu linguriţa înainte de a împlini vârsta de două luni, iar 46%, după ce au împlinit patru luni.

La vârsta de un an, bebeluşii care au fost alăptaţi o perioadă mai îndelungată aveau cei mai mici indici ai masei corporale (IMC - greutatea împărţită la pătratul înălţimii).

Cercetătorii danezi au ajuns la concluzia că există o legătură între vârsta la care părinţii au introdus diverse alimente solide în dieta bebeluşilor lor şi IMC-ul lor la maturitate. Potrivit studiului danez, riscul de apariţie a obezităţii, calculat la vârsta de 42 de ani, a fost redus cu 5% până la 10% pentru fiecare lună de amânare a introducerii hranei solide în alimentaţia bebeluşilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici