Boala parodontală netratată poate duce la infarct

Diferitele bacterii implicate în boala parodontală intră în circulaţia generală şi unele specii pot agrava ateroscleroza care duce în timp la apariţia infarctului de miocard, potrivit unui comunicat emis de o clinică stomatologică.

1548 afișări
Imaginea articolului Boala parodontală netratată poate duce la infarct

Boala parodontală netratată poate duce la infarct (Imagine: Mediafax Foto)

"Este foarte important să înţelegem faptul că bacteriile din boala parodontală pot trece în circulaţia generală şi pot afecta inima şi alte organe", spune doctorul Tudor Vaideanu, absolvent al Universităţii René Descartes - Paris şi membru al Societăţii franceze de parodontologie şi implantologie orală.

Boala parodontală este o afecţiune cronică care are drept cauză flora microbiană din cavitatea orală. Aceasta afectează structurile care menţin dintele sau se localizează pe arcadă: gingia, ligamentul parodontal şi osul alveolar.

Semnele incipiente ale bolii parodontale sunt sângerările şi retracţiile gingivale şi pe măsură ce boala progresează apar dureri, mobilitate dentară, deplasarea dinţilor şi în final pierderea acestora, dacă niciun tratament nu este aplicat.

Studiile au arătat că oamenii cu boală parodontală sunt de cel puţin două ori mai predispuşi la boală arterială coronariană care duce la infarct.

În cazul pacienţilor care suferă de diabet, boala parodontală duce la creşterea dificultăţii de controlare a glicemiei şi implicit la creşterea complicaţiilor specifice acestei boli.

De asemenea, bacteriile pot fi aspirate în plămâni şi pot cauza pneumonii.

La femeile însărcinate, boala parodontală poate duce la naşterea prematură şi la copii cu greutate inferioară limitelor normale. De aceea este foarte important ca femeile însărcinate să-şi facă o evaluare parodontală.

"Este foarte important să faceţi o evaluare parodontală o dată pe an şi să trataţi boala parodontală încă de la apariţia primelor semne, evitând astfel pierderea dinţilor, dar şi complicaţiile care pot afecta starea generală a organismului", mai spune doctorul Tudor Vaideanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici