Bolnavii credincioşi acceptă mai uşor tratamentele dificile

Pacienţii credincioşi, aflaţi în fazele terminale ale diverselor tipuri de cancer, sunt mult mai dispuşi să accepte tratamente dificile şi dureroase, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

18 afișări
Imaginea articolului Bolnavii credincioşi acceptă mai uşor tratamentele dificile

Bolnavii credincioşi acceptă mai uşor tratamentele dificile (Imagine: Mediafax Foto)

În cursul ultimei lor săptămâni de viaţă, pacienţii care şi-au găsit liniştea datorită credinţei lor religioase au fost de trei ori mai numeroşi decât ceilalţi pacienţi, în privinţa cazurilor de ventilaţie asistată şi al numărului de voluntari pentru diverse tratamente intensive destinate prelungirii vieţii bolnavilor.

Aceste tratamente se traduc, frecvent, printr-o calitate a vieţii mai puţin bună, în ultimele momente trăite şi printr-o moarte mai dureroasă. Ele sunt în acelaşi timp şi mai scumpe.

"Credincioşii aleg, probabil, aceste terapii mai agresive, deoarece cred că Dumnezeu poate să îi vindece, sau speră, probabil, că o vindecare miraculoasă va avea loc în timp ce tratamentele medicale intensive îi păstrează în viaţă", a declarat Andrea Phelps, de la Dana-Farber Cancer Institute, principalul autor al studiului.

Studiul a fost efectuat pe 345 de pacienţi în faze terminale din şapte centre medicale destinate maladiilor canceroase, de pe teritoriul Statelor Unite. Dintre pacienţii chestionaţi, 79% au declarat că religia îi ajută cel puţin într-o proporţie "moderată" să suporte boala de care suferă, iar 32% au declarat că religia este "principalul lucru care îi ţine în viaţă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici