Broccoli poate elimina distrugerile provocate de diabet

Consumul de broccoli poate elimina distrugerile din organism provocate de diabet vaselor sangvine, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Diabetes şi preluat de bbc.co.uk.

230 afișări
Imaginea articolului Broccoli poate elimina distrugerile provocate de diabet

Broccoli poate elimina distrugerile provocate de diabet în organism (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick, autorii acestui studiu, sunt de părere că o substanţă din broccoli, sulforanul, contribuie la creşterea producţiei de enzime care protejează vasele de sânge şi la reducerea moleculelor care distrug celulele.

Legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, au fost asociate anterior cu scăderea riscurilor de infarct şi accident cerebral.

Persoanele bolnave de diabet prezintă de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta maladii cardiovasculare, precum infarct sau accident cerebral, ambele provocate de distrugerea vaselor sangvine.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au testat efectele sulforanului asupra celulelor vaselor sangvine distruse de nivelurile ridicate de glucoză (hiperglicemie), asociate diabetului. Sulforanul a contribuit la reducerea cu 73% a moleculelor din organism numite specii reactive ale oxigenului (SRO).

Hiperglicemia poate provoca o triplare a nivelului de SRO, care duce la distrugerea celulelor.

Cercetătorii au mai descoperit că sulforanul activează proteina din organism numită nrf2, care protejează celulele şi ţesuturile de distrugere prin activarea enzimelor antioxidante şi de detoxifiere.

Coordonatorul studiului, profesorul Paul Thornalley, a indicat că urmează să se facă studii pentru a stabili dacă o dietă bogată în legume crucifere are cu adevărat efecte benefice asupra pacienţilor cu diabet. Studiul actual a fost efectuat asupra unor celule în laborator şi nu asupra unor subiecţi umani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici