Cancerul cerebral, provocat de acţiunea în tandem a două gene - studiu

Una dintre cele mai agresive forme de cancer cerebral pare să fie provocată de acţiunea comună a două gene, potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Columbia, al căror studiu a fost publicat în revista Nature, informează bbc.co.uk.

339 afișări
Imaginea articolului Cancerul cerebral, provocat de acţiunea în tandem a două gene - studiu

Cancerul cerebral, provocat de acţiunea în tandem a două gene - studiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Glioblastomul multiform este cea mai agresivă formă de cancer al sistemului nervos central, care invadează cu mare rapiditate creierul, producând tumori inoperabile.

Oamenii de ştiinţă americani speră ca descoperirea lor să deschidă calea pentru punerea la punct a unor noi tratamente eficiente împotriva cancerului.

Cele două gene, C/EPB şi Stat3, sunt active în cazul a peste 60% dintre pacienţii care suferă de glioblastom multiform. Cercetătorii spun că cele două gene par să acţioneze în tandem pentru a activa celelalte gene cu rol în trasformarea celulelor cerebrale în tumori.

Pacienţii participanţi la acest studiu, ale căror tumori au relevat prezenţa activă a ambelor gene, au decedat în cel mult 140 de săptămâni de la diagnosticare.

În schimb, jumătate dintre pacienţii pentru care cele două gene au rămas inactive au supravieţuit acestui termen.

Atunci când oamenii de ştiinţă au reuşit să dezactiveze cele două gene din celulele glioblastomice, ei au stopat complet posibilitatea acestora de a se transforma în tumori. Studiul a fost efectuat pe şoareci, iar echipa de cercetători de la Universitatea Columbia încearcă să producă medicamente care vor avea acelaşi efect de dezactivare a celor două gene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici