Capsula spaţială Shenzhou VII a aterizat în Mongolia

Capsula spaţială chineză Shenzhou VII, care avea la bord trei astronauţi chinezi, a aterizat, duminică, în Mongolia, după o misiune care marchează prima ieşire în spaţiu a unui astronaut chinez, informează televiziunea publică chineză.

48 afișări
Imaginea articolului Capsula spaţială Shenzhou VII a aterizat în Mongolia

Capsula spaţială Shenzhou VII a aterizat în Mongolia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Televiziunea de stat CCTV a transmis, în direct, aterizarea capsulei spaţiale Shenzhou VII în Mongolia (nordul Chinei).

Agenţia de stat chineză, China Nouă, a informat anterior că astronauţii chinezi se află în stare bună după intrarea în atmosfera Pământului.

Comandatul misiunii, Zhai Zhigang, şi ceilalţi doi astronauţi, Liu Boming şi Jing Haipeng, prezenţi la bordul capsulei Shenzhou VII, au aterizat în jurul orei 9.40 GMT în Mongolia Interioară, fiind aşteptaţi de elicoptere şi echipe gata să intervină în caz de dificultate.

Zhai Zhigang a fost primul care a părăsit capsula, la ieşire cei trei fiind aşteptaţi cu flori şi aplauze. Zhigang s-a declarat "mândru de ţara natală". "Mă simt mândru pentru această naţiune", a subliniat Zhai Zhigang.

Premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat că cei trei sunt eroi, subliniind că eforturile acestor astronauţi au introdus China în cercul elitist al naţiunilor care au păşit în spaţiu. "Succesul complet al Shenzhou VII este un pas enorm pentru dezvoltarea tehnologiei spaţiale a Chinei", a spus Jiabao.

Capsula spaţială Shenzhou VII, cu astronauţii Zhai Zhigang, Liu Boming şi Jing Haipeng la bord, a decolat, joi seară, de la baza spaţială de la Jiuquan, în nord-vestul Chinei. Shenzhou, lansată de la baza spaţială din deşertul Gansu, a fost plasată pe orbită, la o altitudine de 373 de kilometri, fiind a treia misiune cu echipaj uman organizată de China.

Zhai Zhigang a devenit, sâmbătă, primul astronaut chinez care a păşit în spaţiu, eveniment catalogat de preşedintele chinez, Hu Jintao, drept "un mare pas" pentru dezvoltarea puterii spaţiale. Comandantul misiunii, Zhai Zhigang, a părăsit capsula spaţială Shenzhou VII la ora 8.43 GMT pentru a pluti în spaţiu pentru 15 minute, eveniment care face China cea de-a treia naţiune care păşeşte în spaţiul cosmic, după SUA şi Uniunea Sovietică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici