Carenţa de omega 3 din timpul vieţii intrauterine favorizează apariţia depresiei la vârsta adultă

Carenţa de omega 3 - un acid gras esenţial - din timpul vieţii intrauterine favorizează declanşarea depresiei la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Neuroscience.

62 afișări
Imaginea articolului Carenţa de omega 3 din timpul vieţii intrauterine favorizează apariţia depresiei la vârsta adultă

Carenţa de omega 3 din timpul vieţii intrauterine favorizează apariţia depresiei la vârsta adultă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii francezi din Bordeaux Olivier Manzoni (INSERM) şi Sophie Layé (INRA), împreună cu mai mulţi colegi spanioli au descoperit că deficitul de omega 3 din creier perturbă transmisiunile nervoase, iar acest lucru se manifestă încă din stadiul intrauterin.

Autorii consideră că studiul lor a reuşit să evidenţieze primele elemente de natură biologică care sunt capabile să explice corelaţiile observate între regimurile alimentare sărace în omega 3, frecvent întâlnite în ţările industrializate, şi tulburările de dispoziţie, o clasă de afecţiuni din care face parte şi depresia.

Un regim alimentar dezechilibrat, sărac în omega 3, diminuează funcţiile neuronilor implicaţi în controlul asupra comportamentelor emoţionale (depresii, anxietate etc).

Acizii graşi esenţiali sunt acele lipide pe care organismul nu poate să le sintetizeze singur şi pe care şi le procură prin alimentaţie. Echilibrul dintre ele (omega 3/ omega 6) trebuie să fie menţinut la nivelul creierului.

"Carenţele de omega 3 au un impact major în timpul perioadei de dezvoltare a creierului, atât în stadiul intrauterin, cât şi în primii ani ai copilăriei, continuând să se manifeste până în adolescenţă, la nivelul cortexului prefrontal", a declarat Sophie Layé, care recomandă alegerea unui regim alimentar variat, în detrimentul recurgerii la suplimente administrate sub forma unor pastile.

Perturbaţiile înregistrate la şoarecii folosiţi în cadrul acestui studiu, ce au fost supuşi unui regim alimentat deficitar în omega 3, se produc la nivelul a cel puţin două structuri ale creierului - cortexul prefrontal şi nucleul accumbens - implicate în procesele de recompensare, motivaţie şi reglare emoţională. Aceste zone ale creierului conţin numeroşi receptori canabinoizi (CB1R), ce au un rol strategic în transmiterea influxurilor nervoase.

În cazul şoarecilor cu un regim deficitar, aceşti receptori nu funcţionează, iar această disfuncţie este însoţită de comportamente depresive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici