"Cartea de identitate" a cancerului mamar, realizată în premieră de cercetători

Prima "carte de identitate" a unui cancer, cel mamar, a fost realizată de oamenii de ştiinţă canadieni, care au declarat, miercuri, că această descoperire deschide calea pentru punerea la punct a unor noi tratamente personalizate împotriva acestei maladii.

58 afișări
Imaginea articolului "Cartea de identitate" a cancerului mamar, realizată în premieră de cercetători

"Cartea de identitate" a cancerului mamar, realizată în premieră de cercetători (Imagine: Mediafax Foto)

Folosind o nouă tehnologie, mai rapidă şi mai ieftină, o echipă de la Agenţia de oncologie din Columbia Britanică (Canada) a reuşit în premieră secvenţierea genomului unei tumori mamare. Ei au reuşit, totodată, să identifice mutaţiile care permit propagarea cancerului în organism.

Studiul a fost coordonat de medicul Samuel Aparicio şi a fost publicat în revista Nature.

"O femeie din nouă dezvoltă cancer mamar, iar această maladie reprezintă 29% din totalul cancerelor diagnosticate în rândul femeilor din Columbia Britanică", a declarat ministrul Sănătăţii din această provincie canadiană, Kevin Falcon, adăugând că "această descoperire oferă o rază de speranţă miilor de femei atinse de această maladie teribilă".

Posibilităţile terapeutice oferite de această descoperire pentru cercetările viitoare sunt considerabile, este de părere Samuel Aparicio, fost profesor la universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Cercetătorii au studiat timp de nouă ani evoluţia carcinomului metastatic mamar, acest tip de tumoare reprezentând 10% din totalul cancerelor la sân.

Identificând 32 de mutaţii, ei au încercat să determine numărul de anomalii prezente în tumoarea iniţială. În total, cercetătorii au decodat aproximativ trei miliarde de combinaţii ale acidului dezoxiribonucleic (ADN) prezente în genomul acestei tumori.

"Rezultatul a fost surprinzător", au concluzionat cercetătorii canadieni, deoarece doar cinci din cele 32 de mutaţii erau prezente în toate celulele tumorii originale, acestea fiind astfel identificate drept agenţi declanşatori ai maladiei.

Până la acest studiu, oamenii de ştiinţă nu bănuiau că cele cinci mutaţii ar putea juca un rol în declanşarea cancerului.

Cercetătorii canadieni au folosit o nouă generaţie de dispozitive de secvenţiere a ADN-ului, economisind astfel timp şi bani.

După ce genomul uman a fost secvenţiat în premieră, în 2001, în cadrul unui proiect ştiinţific care a costat aproape trei miliarde de dolari, costul acestei proceduri nu a încetat să scadă. O echipă de cercetători de la universitatea americană Stanford a realizat un adevărat record în acest domeniu, anunţând, în această vară, că a reuşit să secvenţieze genomul unuia dintre cercetătorii implicaţi în acest proiect cu un buget mai mic de 50.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici