Cazurile de diabet la nivel mondial ar putea creşte la 1,3 miliarde până în 2050 - studiu

Rata diabetului va creşte în următorii 30 de ani în fiecare ţară din lume dacă nu se iau măsuri în acest sens, potrivit unui nou studiu global.

402 afișări
Imaginea articolului Cazurile de diabet la nivel mondial ar putea creşte la 1,3 miliarde până în 2050 - studiu

Cazurile de diabet la nivel mondial ar putea creşte la 1,3 miliarde până în 2050 - studiu

În prezent, 529 de milioane de persoane din lume suferă de diabet, potrivit studiului condus de cercetătorii de la Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii de la Universitatea din Washington. Aceştia au estimat că această cifră va creşte de peste două ori, ajungând la aproximativ 1,3 miliarde de persoane până în 2050.
 
Majoritatea cazurilor sunt de diabet de tip 2, forma de boală care este asociată cu obezitatea şi care poate fi în mare parte prevenită, au precizat cercetătorii, relatează Reuters
 
Creşterea prevalenţei la nivel mondial nu este uniformă: unele ţări şi regiuni sunt deosebit de afectate. De exemplu, se aşteaptă ca, până în 2050, ratele de prevalenţă să ajungă la 16,8% în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi la 11,3% în America Latină şi Caraibe, comparativ cu o rată estimată de 9,8% la nivel global. În prezent, prevalenţa este de 6,1%. Dar fiecare ţară va fi afectată, au spus cercetătorii.
 
"Ritmul rapid în care creşte diabetul nu este doar alarmant, ci şi o provocare pentru fiecare sistem de sănătate din lume", a declarat Liane Ong, autorul principal al lucrării. Ea a subliniat că această afecţiune este legată de o serie de alte afecţiuni cardiace, cum ar fi bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale.
 
Numărul tot mai mare de persoane cu diabet zaharat este determinat în parte de creşterea obezităţii şi în parte de schimbările demografice: prevalenţa este mai mare în rândul persoanelor vârstnice, a arătat studiul. Datele din 204 ţări nu iau în considerare impactul pandemiei COVID-19, deoarece aceste cifre nu erau încă disponibile, au precizat cercetătorii.
 
Studiul, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, face parte dintr-o serie mai amplă despre diabet, publicată joi în revista medicală The Lancet. Seria face apel la strategii de atenuare mai eficiente şi la o conştientizare a inegalităţii, majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat trăind în ţări cu venituri mici şi medii şi neavând acces la un tratament adecvat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici