Ce boli pot provoca anticoncepţionalele

Contraceptivele orale cresc riscul apariţiei cancerului mamar, este concluzia oamenilor de ştiinţă catalani. Specialiştii menţionează că această predispoziţie este întâlnită în rândul femeilor care prezintă modificări ale genei BRCA1, responsabilă de echilibrarea nivelurilor de progesteron din organism.

1207 afișări
Imaginea articolului Ce boli pot provoca anticoncepţionalele

Ce boli pot provoca anticoncepţionalele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetarea, realizată pe un eşantion de 1. 311 femei care foloseau de cel puţin un an anticoncepţionale pentru a preveni o sarcină nedorită, arată că femeile care nu dispun de un reglator hormonal prezintă un risc cu 52% mai mare de a dezvolta cancer mamar. Astfel, rezultatele studiului arată că atunci când gena BRCA1 este modificată, celula are mai mulţi receptori pentru progesteron, motiv pentru care creşte efectul asupra proliferării celulare, informează site-ul oxfordjournals.org.

Oamenii de ştiinţă menţionează că femeile care folosesc contraceptive orale şi care prezintă modificări ale genei BRCA1 riscă să se îmbolnăvească de această maladie în jurul vârstei de 30 de ani.

Potrivit experţilor, administrarea pe o perioadă îndelungată a pilulelor contraceptive, conţinutul ridicat de estrogen din aceste medicamente, administrarea pilulelor înainte de vârsta de 20 de ani şi istoricul familiei sunt alţi factori care cresc riscul apariţiei cancerului la sân.

Citeşte mai multe despre bolile care pot fi provocate de anticoncepţionale pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici