Ce părere ai despre naşterea Universului, nemurire şi viaţa extraterestră? Care e cea mai mare curiozitate a românilor

Peste 40% dintre români cred în existenţa extratereştrilor şi consideră că omenirea a fost deja contactată de forme inteligente de viaţă de pe alte planete, însă acest lucru a fost ţinut secret, potrivit unui studiu realizat de Discovery.

2811 afișări
Imaginea articolului Ce părere ai despre naşterea Universului, nemurire şi viaţa extraterestră? Care e cea mai mare curiozitate a românilor

Ce părere ai despre naşterea Universului, nemurire şi viaţa extraterestră? Care e cea mai mare curiozitate a românilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Odată cu lansarea "Curiosity", un serial documentar despre marile întrebări ale omenirii, Discovery Channel a realizat un sondaj de opinie în cinci ţări din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Slovenia) pentru a afla părerile oamenilor despre viaţa veşnică, originile Universului, existenţa extratereştrilor sau natura umană. Rezultatele studiului reconfirmă faptul că întrebările care stau la baza umanităţii suscită în continuare interesul oamenilor, chiar dacă opiniile acestora sunt foarte diverse.

Realizat în intervalul august - septembrie de către compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, studiul a fost implementat pe un eşantion alcătuit din 3.000 de respondenţi (600 în fiecare dintre cele cinci ţări), cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban.

Conform rezultatelor studiului, sud-est europenii se împart în două mari categorii în ceea ce priveşte părerea lor despre felul în care a luat naştere Universul. 40% din aceştia consideră că lumea în care trăim a fost creată în urma fenomentului numit în ştiinţă "Big Bang", în timp ce 36% cred că Universul a fost creat de o divinitate. Comparativ cu alte ţări balcanice, în România există un procent mult mai mare de oameni (49,2%) care cred că Universul a fost creat de Divinitate.

În privinţa altor aspecte cum ar fi existenţa unor forme de viaţă inteligentă pe alte planete sau modul în care se va sfârşi lumea, părerile sud-est europenilor sunt similare. Majoritatea sunt de acord că extratereştrii există şi ne-au contactat deja şi că sfârşitul lumii va veni din cauza unui dezastru natural sau a epuizării resurselor naturale. Un rezultat surprinzător este acela cu privire la dorinţa de a trăi o viaţa veşnică - majoritatea sud-est europenilor (peste 60%) declarând că nu şi-ar dori asta, chiar dacă ar fi posibil. Cei mai mulţi dintre respondenţi spun că sunt mulţumiţi cu durata vieţii considerată normală în ziua de azi (60-90 de ani).

Cea mai mare curiozitate a românilor este "Ce se întâmplă după ce murim?". Aceeaşi concluzie este valabilă pentru peste 20% dintre respondenţii bulgari, croaţi şi sloveni, în timp ce sârbii sunt mai puţin interesaţi de ceea ce se poate întâmpla după moarte, fiind mai debrabă curioşi să afle "Care este sensul vieţii?". La aceeaşi întrebare, respondenţii români cu vârste peste 45 de ani, consideră că este mai important să afle dacă există alte forme de viaţă inteligentă în Univers, iar tinerii de până în 24 de ani sunt mai interesaţi să afle cum putem călători în timp, în comparaţie cu respondenţii din alte categorii de vârstă.

Modul în care s-a format Universul este o întrebare care stă în spatele multor teorii ştiinţifice, dintre care cea mai răspândită este cea referitoare la Big Bang. În urma studiului efectuat, peste 40% dintre români şi sârbi consideră că Universul a fost creat de Dumnezeu. În acelaşi timp, croaţii, bulgarii şi slovenii sunt adepţii teoriei Big Bang. În rândul românilor, persoanele de sex feminin precum şi cele cu venituri mici cred mai mult în Divinitate decât bărbaţii sau persoanele cu venituri mari. În acelaşi timp, românii cu studii superioare şi cu venituri peste medie sunt adepţii teoriei Big Bang.

De asemenea, potrivit studiului, peste 40% din respondenţi sud-est europeni (42,6% dintre români) cred în existenţa extratereştrilor şi teoria conspiraţiei, conform căreia omenirea a fost deja contactată de extratereştri, însă acest fapt e ţinut secret. În România, în special bărbaţii şi persoanele cu vârsta peste 55 de ani consideră că specia umană va avea numai de câştigat de pe urma relaţiilor cu fiinţe de pe alte planete, în timp ce tinerii, cu vârste de până la 24 de ani, şi cei cu venituri mici cred într-o mai mică măsură în existenţa altor fiinţe inteligente în Univers.

Referitor la sfârşitul lumii, 30% dintre respondenţii din cele cinci state participante la studiu cred că acesta va fi declanşat de un dezastru natural. A doua posibilă cauză nominalizată de 22% dintre români este Apocalipsa, aşa cum este descrisă în texte religioase, în timp ce pentru sârbi şi sloveni o eroare umană (dezastru nuclear/ război) este mult mai probabilă să declanşeze sfârşitul lumii.

Pe de altă parte, 55% dintre numărul total al respondenţilor cred că oamenii le fac rău altor oameni ca urmare a educaţiei pe care au primit-o sau a fondului genetic. Cu toate acestea, sârbii consideră că principalul motiv pentru care oamenii le fac rău altor oameni ar fi traumele personale din experienţele anterioare. În rândul românilor, pe lângă educaţie şi trecutul personal, o altă explicaţie aleasă de 18% dintre aceştia este instinctul de supravieţuire.

Chiar dacă este unul dintre cele mai populare subiecte în cărţile pentru copii şi filme, în realitate, studiul Discovery Channel arată că nemurirea nu este atât de atrăgătoare pentru oameni. Doar două din zece persoane intervievate din cele cinci ţări şi-ar dori să trăiască veşnic. 67% dintre respondenţii sârbi sunt multumiţi cu durata considerată normală la ora actuală (60-90 ani). Cei mai mulţi români (45,5%) sunt şi ei mulţumiţi cu o durată de viaţă normală. În acelaşi timp, peste 30% dintre croaţi, bulgari şi sloveni şi-ar dori să trăiască mai mult cu 100 - 200 de ani, însă nici aceştia nu sunt foarte atraşi de ideea de a trăi veşnic.

Potrivit aceluiaşi studiu, aproximativ 31% dintre respondenţi consideră că oamenii nu s-ar putea întoarce la modul de viaţă al oamenilor preistorici datorită dependenţei de tehnologie fără de care nu pot concepe viaţa de zi cu zi. La o diferenţă de 3 procente, 28% din respondenţii din toate cele cinci ţări cred că s-ar putea întoarce la acea viaţă numai dacă ar fi forţaţi. Croaţii, bulgarii şi slovenii sunt cei mai convinşi că se pot adapta în special pentru o viaţă mai sănătoasă.

Studiul mai arată că peste 50% din numărul total al respondenţilor consideră că roboţii sunt foarte utili în tehnologia modernă, în timp ce aproximativ 2 din 10 respondenţi cred că au un impact negativ asupra vieţii oamenilor, considerându-i răspunzători pentru creşterea numărului de şomeri. În România, 58,7% din respondenţi consideră că roboţii sunt foarte utili. Pe de altă parte, un procent semnificativ dintre cei care cred că roboţii au un impact negativ asupra oamenilor sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

Discovery Communications este una dintre cele mai mari companii din lume în domeniul producţiei de programe documentare, ajungând la peste 1,5 miliarde de abonaţi, din 210 ţări.

În România, Discovery Networks distribuie în prezent opt televiziuni: Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery World, Discovery Science, Discovery Travel&Living, Discovery HD Showcase şi ID Investigation Discovery.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici