Ce pericole pentru sănătate se ascund în aparatele de uz casnic

Mucegaiuri periculoase pentru sănătatea omului şi deosebit de rezistente pot să se dezvolte şi să prospere în interiorul anumitor aparate electrocasnice în aparenţă inofensive, avertizează oamenii de ştiinţă, într-un studiu publicat în revista Fungal Biology, editată de British Mycological Society.

2232 afișări
Imaginea articolului Ce pericole pentru sănătate se ascund în aparatele de uz casnic

Ce pericole pentru sănătate se ascund în aparatele de uz casnic (Imagine: Shutterstock/Publiedia)

Prin mediul cald şi umed pe care îl generează, maşinile de spălat vase, cafetierele electrice şi maşinile de spălat rufe prezintă condiţii ideale pentru proliferarea anumitor ciuperci rezistente, care pot fi uneori toxice pentru posesorii acestor aparate de uz casnic.

Nici chiar temperaturile ridicate (60°C - 80°C) şi produsele chimice agresive utilizate (detergenţi, săruri) în maşinile de spălat vase nu distrug anumite specii de ciuperci microscopice.

Oamenii de ştiinţă au analizat astfel de maşini de spălat vase din familii locuind în 101 oraşe diferite, repartizate pe toate continentele: 62% dintre acestea adăposteau mucegaiuri pe garniturile din cauciuc ale utilajului.

Dintre acestea, 56% conţineau colonii de Exophiala dermatitidis şi Exophalia phaeomuriformis, extrem de rezistente la căldură, substanţe chimice şi aciditate, o combinaţie care nu a fost niciodată observată într-un procent atât de mare până la acest studiu.

Mucegaiul negru - Exophalia dermatitidis - este prezent în general doar într-un mediu natural şi poate fi implicat în declanşarea unor maladii pulmonare şi a unor infecţii grave, care sunt, din fericire, puţin frecvente.

Potrivit acestui studiu, preluat de AFP, prezenţa unor astfel de mucegaiuri "extremofile" - care se dezvoltă normal în medii de regulă mortale pentru alte forme de viaţă - sugerează faptul că aceste organisme au început un proces de evoluţie care ar putea să reprezinte un risc sanitar considerabil în viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici