Cea mai completă hartă 3D a universului cunoscut. Astronomii au reuşit cartografierea a 380 de milioane de ani lumină

Cea mai completă hartă 3D a universului cunoscut a fost prezentată de către astronomii britanici. Harta, realizată pe principiul efectului deplasării spre roşu (efectul Doppler), se extinde pe o distanţă de 380 de milioane ani lumină.

2246 afișări
Imaginea articolului Cea mai completă hartă 3D a universului cunoscut. Astronomii au reuşit cartografierea a 380 de milioane de ani lumină

Cea mai completă hartă 3D a universului cunoscut. Astronomii au reuşit cartografierea a 380 de milioane de ani lumină (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Realizatorii hărţii, o echipă de astronomi de la Universitatea din Portsmouth, au avut nevoie de 10 ani pentru a o finaliza, potrivit Daily Mail.

Astronomii au cartografiat în detaliu zone ascunse anterior în spatele Căii Lactee, pentru a înţelege mai bine impactul pe care îl are mişcarea galaxiei noastre în raport cu restul universului.

Karen Masters de la Universtitatea din Portsmouth a declarat la prezentarea hărţii că aceasta aduce un aspect complet nou şi minunat al universului cunoscut.

"Lumina unei galaxii se deplasează spre roşu datorită expansiunii universului. Cu cât o galaxie este mai departe, cu atât deplasarea spre roşu este mai mare", a explicat Karen Masters, adăugând că este vitală o a treia dimensiune într-o hartă a universului pentru a permite cosmologilor studierea zonei în detaliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici