Cea mai lungă furtună din sistemul nostru solar, în desfăşurare pe Saturn

O furtună violentă, care a început la mijlocul lunii ianuarie în atmosfera lui Saturn şi care continuă, fără întrerupere, de opt luni, este cea mai lungă observată până în prezent în sistemul nostru solar, au anunţat, marţi, astronomii.

236 afișări
Imaginea articolului Cea mai lungă furtună din sistemul nostru solar, în desfăşurare pe Saturn

Cea mai lungă furtună din sistemul nostru solar, în desfăşurare pe Saturn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Furtuna este cea de-a noua observată de sonda americană Cassini pe orbita lui Saturn, din 2004, potrivit rezultatelor prezentate în timpul Congresului european de planetologie, care se desfăşoară săptămâna aceasta la Potsdam, în apropiere de Berlin.

Aceste fenomene atmosferice, susceptibile să se întindă pe o zonă cu un diametru de circa 3.000 de kilometri, se produc de obicei într-o regiune numită de cercetători "Aleea furtunilor", situată la 35 de grade la sud de ecuatorul lui Saturn.

Descărcările electrice provocate de furtunile de pe Saturn antrenează emisii de unde radio de zece mii de ori mai puternice decât cele provocate de furtunile terestre, au precizat astronomii.

"Aceste furtunile nu sunt uimitoare numai din punctul de vedere al forţei şi al duratei, ci şi din punctul de vedere al undelor radio pe care le produc, utile pentru studierea atmosferei lui Saturn", a declarat Georg Fischer, de la Academia de ştiinţe din Austria, care a participat la cercetările realizate de o echipă de specialişti austrieci, americani şi francezi.

Nivelurile de ionizare ale acestei pături atmosferice, descoperite cu ajutorul unui instrument de pe sonda Cassini, sunt de circa o sută de ori mai ridicate pe partea diurnă decât cele de pe partea nocturnă a lui Saturn, lucru ce confirmă datele transmise de sonda Voyager în 1980 şi 1981.

Precedenta furtună de lungă durată produsă pe Saturn a avut loc între noiembrie 2007 şi iulie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici