Cea mai mică maimuţă, considerată dispărută, redescoperită în Indonezia

Una din cele mai mici şi mai rare primate din lume a fost redescoperită pe un munte din insula indoneziană Sulawesi, la 80 de ani după ce oamenii de ştiinţă ajunseseră la concluzia că specia dispăruse definitiv.

4393 afișări
Imaginea articolului Cea mai mică maimuţă, considerată dispărută, redescoperită în Indonezia

Cea mai mică maimuţă, considerată dispărută, redescoperită în Indonezia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Micuţa primată pigmeu face parte din familia tarsierilor. Oamenii de ştiinţă au avut nevoie de mai mult de două luni pentru a putea captura, cu ajutorul unor plase, trei exemplare din această specie de tarsieri blănoşi care au talia unor şoareci. Doi masculi şi o femelă au fost capturaţi, potrivit declaraţiei de marţi a lui Rore Katimbo din Lore Lindu National Park din centrul insulei Sulawesi. Un al patrulea exemplar a fost văzut, dar a reuşit să scape.

Tarsierii nu au fost prea încântaţi de faptul că au fost capturaţi, iar unul dintre ei a muşcat-o de deget pe antropologul Sharon Gursky-Doyen de la Universitatea Texas, participantă la această expediţie. Ei sunt foarte flexibili şi capul lor se poate roti la 180 de grade.

Celor trei exemplare capturate le-au fost ataşate emiţătoare pentru a urmări parcursul lor prin junglă.

Tarsierii fac parte din grupul primatelor - mamifere care includ lemurienii, maimuţele, şi oamenii. Câteva specii de tarsieri trăiesc pe insulele din arhipelagurile asiatice.

Aşa cum o arată şi numele lor, pigmeii tarsieri sunt foarte mici, cântărind în jur de 50 de grame. Au ochii şi urechile mari şi au fost descrişi de multe ori ca fiind foarte asemănători cu micile creaturi din filmul hollywoodian "Gremlins" (1984).

Ei sunt insectivori nocturni şi prezintă o caracteristică specială în ordinul primatelor: au gheare în loc de unghii la extremităţile degetelor.

Tarsierii pigmei nu au mai fost văzuţi de către biologi din anul 1921. În 2000, câţiva cercetători indonezieni care prindeau şoareci pe platourile înalnte ale insulei Sulawesi au capturat şi ucis din greşeală un tarsier pigmeu. Grupul de oameni de ştiinţă condus de Gursky-Doyen a văzut primul pigmeu tarsier viu în luna august, la altitudinea de peste 2.100 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici