Cea mai veche inscripţie în ebraică, descoperită în Israel

Cinci rânduri dintr-un text antic, descoperite pe un ciob de oală, ar putea reprezenta cea mai veche inscripţie în ebraică, potrivit arheologilor din Israel.

294 afișări
Imaginea articolului Cea mai veche inscripţie în ebraică, descoperită în Israel

Cea mai veche inscripţie în ebraică, descoperită în Israel (Imagine: news.bbc.co.uk)

Ciobul a fost descoperit în luna iulie de un voluntar adolescent, în timpul unor săpături efectuate într-un sit arheologic aflat la 20 de kilometri sud-vest de Ierusalim, informează BBC News online.

Experţii din cadrul Universităţii Hebrew au declarat că inscripţia a fost scrisă în urmă cu 3.000 de ani, cu 1.000 de ani înainte de celebrele pergamente de la Marea Moartă.

Primele expertize realizate după descoperirea ciobului, în luna iulie, au descifrat câteva cuvinte, printre care "judecător", "sclav" şi "rege". Textul este scris în alfabetul proto-canaanit, un precursor al alfabetului ebraic.

Yosef Garfinkel a înţeles că este vorba de un alfabet pre-ebraic, deoarece a identificat trei litere din verbul "a face", care sunt folosite numai în alfabetul ebraic. "Ele m-au făcut să-mi dau seama că e vorba de ebraică, iar aceasta este cea mai veche inscripţie în ebraică care a fost descoperită vreodată", a declarat Garfinkel.

Ciobul şi alte artefacte au fost descoperite în situl arheologic de la Khirbet Qeiyafa, deasupra Văii lui Elah, unde, conform Bibliei, David s-a luptat cu Goliat.

Garfinkel consideră că această descoperire ar putea clarifica anumite aspecte ale domniei regelui David din Israel, dar colegii lui de la Universitatea Hebrew susţin că israeliţii nu erau singurii care foloseau literele proto-canaanite. Din acest motiv, ei spun că nu sunt siguri că este un text ebraic şi nu un text într-o altă limbă, care se vorbea în regiune în această zonă.

Mazar Amihai de la Universitatea Hebrew consideră că inscripţia este foarte importantă, deoarece reprezintă cel mai vechi text proto-canaanit care a fost descoperit până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici