Cel mai mare inel din sistemul solar, descoperit în jurul planetei Saturn

Cel mai mare inel din sistemul solar, care nu este vizibil de pe Terra, a fost descoperit în jurul planetei Saturn, cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer, de cercetătorii americani, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

407 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare inel din sistemul solar, descoperit în jurul planetei Saturn

Cel mai mare inel din sistemul solar, descoperit în jurul planetei Saturn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest inel depăşeşte în mărime toate celelalte inele mari cunoscute în sistemul nostru solar - inelul Gossamer din jurul lui Jupiter şi inelul E din jurul lui Saturn -, însă densitatea lui este mult mai scăzută.

Cel mai mare inel din sistemul solar, descoperit în jurul planetei Saturn

O echipă de astronomi coordonată de Anne Verbiscer, de la universitatea din statul american Virginia, a descoperit acest inel în februarie, orientând telescopul Spitzer către Phoebe, unul dintre sateliţii lui Saturn, al cărui diametru este de doar 214 kilometri.

Planul acestui inel este înclinat cu 27 de grade în raport cu principalul inel al lui Saturn.

"Cea mai mare parte a materiei care compune inelul se întinde pe aproximativ 12 milioane de kilometri, pornind de la o distanţă de 6 milioane de kilometri de planeta Saturn, se precizează în comunicatul oficial emis de Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.

"Phoebe gravitează în interiorul acestui inel şi constituie sursa probabilă a materiei acestuia", se afirmă în acelaşi comunicat. Existenţa lui ar putea explica, de altfel, apariţia în alb şi negru a unui alt satelit al lui Saturn, denumit Iapetus.

Particulele din acest inel, cu diametre mai mici de câţiva centimetri, migrează încet către interior şi multe dintre ele sfârşesc pe suprafaţa vizibilă şi întunecată a lui Iapetus, au explicat autorii acestui studiu.

Potrivit altei teorii, faţa vizibilă a lui Iapetus, încălzită de Soare, este neagră din cauza evaporării gheţurilor pe care le conţinea în trecut, apa îngheţată acumulându-se în prezent doar pe faţa ascunsă pentru Terra a acestui satelit, ce apare în fotografiile sondelor spaţiale în culori mult mai deschise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici