Celule suşă obţinute din dinţi, în Japonia

Cercetătorii japonezi au anunţat, vineri, că au reuşit să creeze, pornind de la un dinte extras, celule suşă apropiate de cele embrionare, care ar putea fi utilizate la reconstrucţia de organe umane afectate de diverse boli.

42 afișări
Imaginea articolului Celule suşă obţinute din dinţi, în Japonia

Celule suşă obţinute din dinţi, în Japonia

Noua descoperire constituie un nou pas în tehnica obţinerii de celule suşă prin alte metode decât prelevarea acestora din embrioni umani. Acest lucru permite evitarea problemelor etice puse de conservarea şi utilizarea directă a celulelor embrionare.

O echipă de cercetători de la Institutul public de ştiinţe şi tehnologii avansate (AIST) din Japonia a reuşit să genereze, în doar câteva zile, celule suşă pluripotente induse (iPS) pornind de la materialul prelevat dintr-o măsea de minte, extrasă de la un copil de 10 ani.

Celulele sursă, conservate în gheaţă timp de trei ani şi apoi decongelate, au fost reprogramate în celule capabile să se diferenţieze în orice tip de ţesut sau celulă din corpul uman.

"În crearea celulelor iPS, vârsta sursei celulelor suşă şi natura acesteia sunt importante", au explicat cercetătorii. "Dacă putem preleva celule dintr-o structură tânără", ce se pot conserva mult timp, şi dacă apoi le reprogramăm în celule iPS, "acest lucru permite tratarea ulterioară a aceleiaşi persoane cu ajutorul propriilor sale celule suşă", au spus cercetătorii.

Celulele iPS astfel create revin în stadiul embrionar (nediferenţiat).

Japonia este foarte implicată în acest tip de cercetări, care constituie o provocare majoră. În ultimii ani, o echipă coordonată de profesorul Shinya Yamanaka, de la Universitatea din Kyoto, a reuşit în premieră să reprogrameze celule ale pielii în celule suşă pluripotente induse (iPS).

În toate cazurile, rezultatele sunt insuficiente pentru a permite utilizarea medicală, pentru că este necesară o verificare a riscurilor, devoltarea unor tehnici şi elaborarea unor dispozitive terapeutice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici