Cercetătorii au descoperit de ce scărpinatul calmează mâncărimile

Scărpinatul ajută la stoparea senzaţiilor de mâncărime deoarece blochează activitatea anumitor centri nervoşi din coloana vertebrală, responsabili cu transmiterea senzaţiilor către creier, potrivit unui studiu american publicat în revista Nature Neuroscience, informează BBC News Online.

63 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au descoperit de ce scărpinatul calmează mâncărimile

Cercetătorii au descoperit de ce scărpinatul calmează mâncărimile

În orice caz, specialiştii americani de la Universitatea Minnesota au declarat că acest efect calmant apare doar în timpul manifestării senzaţiei de mâncărime. Scărpinatul în alte perioade nu are niciun efect.

Deşi se ştie prea bine că scărpinatul calmează mâncărimile, mecanismele fiziologice ale acestui proces nu erau cunoscute de oamenii de ştiinţă.

Cercetările anterioare au sugerat faptul că o anumită zonă din măduva spinării, denumită tractul spinotalamic, joacă un rol cheie. Celulele nervoase din această zonă devin mult mai active atunci când o substanţă iritantă este aplicată pe piele.

Studiul, realizat pe primate, a relevat faptul că scărpinatul blochează activitatea celulelor nervoase din tractul spinotalamic în timpul manifestării senzaţiei de mâncărime, împiedicând măduva spinării să transmită semnalele din zona epitelială iritată către creier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici