Cereale şi viţă-de-vie, dar şi peste 300 de obiecte, descoperite la locuinţa pre-Cucuteni din Baia

Viţă-de-vie, cereale, dar şi peste trei sute de obiecte, unelte din piatră şi vase, din care două vase întregi, au fost descoperite de arheologii suceveni pe şantierul arheologic din Baia, unde a fost găsită cea mai mare locuinţă din prima fază a perioadei pre-Cucuteni.

Imaginea articolului Cereale şi viţă-de-vie, dar şi peste 300 de obiecte, descoperite la locuinţa pre-Cucuteni din Baia

Cereale şi viţă-de-vie, dar şi peste 300 de obiecte, descoperite la locuinţa pre-Cucuteni din Baia

Coordonatorul şantierului arheologic, Emil Ursu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în ceea ce priveşte viţa-de-vie, se aşteaptă rezultatele de laborator care să precizeze dacă aceasta era sălbatică sau domestică.

În ceea ce priveşte celelalte plante, între care cereale, acestea sunt analizate, la rândul lor, în special pentru a se stabili dacă se verifică teoria profesorului Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, cercetător care a fost prezent şi el pe şantierul de la Baia, privind schimbul de cereale între agricultorii din Europa şi Asia.

Emil Ursu a mai declarat că au fost descoperite în această zonă peste trei sute de piese, unelte din piatră şi vase, din care două întregi.

El a precizat că lucrările în acest şantier arheologic vor continua şi în anii următori.

Directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, a prezentat, în urmă cu două săptămâni, în comuna Baia, un al doilea sit pre-Cucuteni găsit în urma continuării cercetărilor începute în zonă anul trecut, fiind descoperită o locuinţă foarte mare, de aproximativ 92 de metri pătraţi, fiind cea mare locuinţă găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, datând din perioada 5200-5100 Î.Hr., locuinţele mari apărând o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni.

Locuinţa descoperită de către arheologii suceveni se păstrează bine, iar în afară de ceramică şi un număr de vase întregibile au fost găsite şi foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatră, unicat în arealul pre- cucutenian, dar şi o vatră păstrată în integralitatea ei, pecum şi foarte multe râşniţe, ceea ce înseamnă că partea de prelucrare a grânelor era importantă.

Pe şantierul de la Baia a fost prezentă şi o echipă de la Cambridge, din care face parte profesorul Martin Kenneth Jones, unul dintre principalii specialişti mondiali în arheologie biomoleculară a cerealelor, care studiază modul în care se făcea, în acea perioadă, schimbul de cereale între Europa şi Asia, în special China.

Jones, care studiază de zece ani perioada în care s-a făcut iniţial schimbul de cereale între agricultori din Europa şi Asia, a început cercetările în China, unde a descoperit cereale aduse din Europa.

"Prima etapă şi cea mai importantă este cea legată de schimbul de cereale între agricultori. E greu de explicat modul în care s-a făcut acest schimb şi trebuie să folosim metode speciale de analiză. De aceea suntem aici şi suntem alături să folosim metode noi", a explicat Jones.

De menţionat este că echipa de cercetători de la Cambridge, din care face parte şi un specialist chinez, îşi asigură finanţarea pentru cercetările pe care le face în situl de la Baia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici