Chirurgul care vrea să facă primul transplant de cap din lume cere sprijinul miliardarilor americani

Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea să realizeze primul transplant de cap al unui om din lume, a declarat, vineri, că "miliardarii precum Bill Gates" ar putea să finanţeze aceasă intervenţie chirurgicală, pe care plănuieşte să o facă în următorii ani, în SUA sau în China.

1024 afișări
Imaginea articolului Chirurgul care vrea să facă primul transplant de cap din lume cere sprijinul miliardarilor americani

Chirurgul care vrea să facă primul transplant de cap din lume cere sprijinul miliardarilor americani (Imagine: Shutterstock)

Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anunţat pentru prima dată acest proiect ambiţios în 2013, precizând la momentul respectiv că intervenţia chirurgicală nu va putea fi realizată mai devreme de anul 2016, potrivit dailymail.co.uk.

Vineri, în cadrul unei conferinţe anuale organizate de American Academy of Neurological and Orthopedic Surgeons în Annapolis, Maryland, SUA, Sergio Canavero a prezentat pe larg această intervenţie chirurgicală.

La acest eveniment, Sergio Canavero l-a întâlnit şi pe primul voluntar care s-a oferit să suporte această operaţie, un bărbat rus, în vârstă de 30 de ani, Valery Spiridonov, care suferă de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boală neuromusculară progresivă, rară, caracterizată prin degenerescenţa neuronilor motori. Boala Werdnig-Hoffman este cea mai severă formă de amiotrofie spinală.

Pe de altă parte, în timpul acestei conferinţe, la care au participat aproximativ 150 de persoane, Sergio Canavero le-a cerut ajutorul colegilor săi chirurgi să îl ajute să realizeze această operaţie.

El a precizat totodată că plănuieşte să realizeze această intervenţie chirurgicală în SUA sau în China, potrivit theguardian.com.

Întrebat dacă este sau nu posibilă o astfel de procedură, Sergio Canavero a spus că în China au fost realizate deja cu succes transplanturi de cap la şoareci.

Totodată, în timpul conferinţei, Sergio Canavero a cerut sprijinul "miliardarilor ca Bill Gates", precizând că aceştia ar putea să finanţeze intervenţia chirurgicală, conform dailymail.co.uk.

Anterior, Canavero declarase că are nevoie de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

Sergio Canavero vrea să separe de trup capul unui pacient care suferă de o maladie incurabilă şi să îl grefeze apoi pe un corp sănătos. Operaţia va fi efectuată iniţial pentru a oferi o nouă şansă la viaţă persoanelor paralizate - inclusiv pacienţilor care au suferit vătămări grave la nivelul coloanei vertebrale.

Persoanele cu maladii musculare grave sau ale căror organe interne sunt afectate de cancer ar putea beneficia de acest nou tip de operaţie.

Oamenii cu boli neuronale degenerative, precum scleroza laterală amiotrofică de care suferă astrofizicianul Stephen Hawking, ar putea fi incluşi la rândul lor pe lista viitorilor pacienţi.

Criticii spun că aceste planuri reprezintă "o pură fantezie", însă Sergio Canavero afirmă că toate tehnicile necesare pentru o astfel de intervenţie chirurgicală există deja pe piaţă şi trebuie doar să fie cumulate şi puse să lucreze împreună. Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimuţe, iar o operaţie similară, realizată pe şoareci, a fost executată de curând în China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici