Un ghețar care se retrage rapid în Arctica rusă a scos la suprafață un important sit paleontologic, un cimitir de balene străvechi, scrie Live Science.
Descoperirea a fost făcută de o expediție a Institutului de Cercetări Arctice și Antarctice (AARI) pe insula Wilczek și evidențiază schimbările de mediu profunde generate de încălzirea globală.
Echipa a folosit imagini satelitare pentru a compara poziția actuală a ghețarului cu cea din ultimele două decenii. S-a constatat că ghețarul insulei s-a divizat în două în mai puțin de 20 de ani, lăsând descoperite câteva zeci de kilometri pătrați de teren anterior acoperiți cu gheață.
Pe terenul recent expus au fost găsite numeroase oase de balenă, unele extrem de bine conservate. Potrivit geologului AARI Nikita Demidov, cele mai bine păstrate sunt oasele din apropierea ghețarului, în timp ce cele de lângă mare sunt mai degradate. Situl indică o schimbare dramatică și rapidă a nivelului mării în urmă cu câteva mii de ani.
Descoperirea susține dovezile tot mai numeroase privind retragerea globală a ghețarilor, care au pierdut 5% din masă din anul 2000.