Cinci motive suplimentare pentru a renunţa la fumat - Mediafax

Cinci motive suplimentare pentru a renunţa la fumat

Medicii americani au alcătuit o listă ce conţine cinci motive suplimentare pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acest obicei dăunător pentru sănătate, informează ivillage.com.

888 afişări
Imaginea articolului Cinci motive suplimentare pentru a renunţa la fumat

Cinci motive suplimentare pentru a renunţa la fumat (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ 70% dintre fumători doresc să se lase de fumat,potrivit American Cancer Society, însă mulţi dintre ei au nevoieuneori de o mică motivaţie suplimentară.

Fumatul reprezintă cea mai frecventă cauză a deceselorpremature. Renunţarea la fumat scade pe termen lung riscul de asuferi de cancer pulmonar, infarct şi atac cerebral. Există însă şicâteva beneficii importante şi imediate: la doar 20 de minute dupăce un fumător renunţă la fumat, se constată o scădere a pulsului şia tensiunii lui arteriale.

 

Pe lista celor cinci motive suplimentare pentru a-i ajuta pefumători să renunţe la fumat medicii americani au trecuturmătoarele observaţii:

De dragul animalelor - Dacă nu vreţi sărenunţaţi la fumat pentru propria sănătate, atunci ar fi bine să ofaceţi pentru sănătatea animalelor de companie. Studiile precedenteau relevat faptul că fumatul pasiv sporeşte considerabil risculacestora de a se îmbolnăvi de diverse tipuri de cancer şi de acontracta o serie de maladii respiratorii. Când pisicadumneavoastră va începe să îşi facă toaleta zilnică, ar fi bine săvă gândiţi la toţi acei agenţi carcinogeni pe care ea îi linge întimp ce-şi aranjează blana. Dacă sunteţi stăpânul unui câine, ar fiindicat să aflaţi că animalul dumneavoastră inspiră agenţiicarcinogeni pe care dumneavoastră îi expiraţi, riscând astfel să seîmbolnăvească de cancer nazal sau pulmonar. Într-un sondajorganizat recent în SUA, peste 28% dintre fumătorii care suntstăpâni de animale au declarat că intenţionează să renunţe la acestviciu, după ce au aflat că fumatul pasiv dăunează grav sănătăţiianimalelor lor de companie.

De dragul banilor - Dacă vă lipseşte motivaţia,gândiţi-vă la banii pe care aţi putea să-i câştigaţi astfel. La felca în cazul stimulentelor financiare asociate cu succesul curelorde slăbire pe care le ţin persoanele supraponderale, fumătoriicărora le-au fost oferiţi bani pentru a se lăsa de fumat au maimulte şanse de a redeveni nefumători, potrivit unui studiu recentrealizat de cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania. După unan de la acest studiu, 15% dintre participanţi aveau în continuarestatutul de "foşti fumători", comparativ cu doar 5% dintreparticipanţii din al doilea grup de studiu, care nu au primitaceste stimulente financiare. Potrivit datelor statistice generale,doar 4% dintre fumători reuşesc să se lase definitiv de fumat,indiferent de anul în care au fost culese datele. Medicii îiîncurajează pe fumătorii care doresc să renunţe la ţigarete săînceapă un fel de "concurs cu plată", sub forma unui pariu, la caresă participe prietenii, rudele sau colegii de muncă.

Pentru a rămâne "mereu tânăr" - Fumatul nu doarscurtează speranţa medie de viaţă, ci şi provoacă adevărate"dezastre" la nivelul tenului, cauzând apariţia unor riduri deprofunzime care îi fac pe fumători să pară mai în vârstă decât suntîn realitate. În plus, specialiştii în domeniu avertizează asuprafaptului că nivelul de calitate a vieţii cunoaşte, de-a lungulanilor, o scădere semnificativă în cazul fumătorilor.

Pentru a curăţa aerul înconjurător - Există unmotiv pentru care fumătorii se împrietenesc, de regulă, cu alţifumători. Fumatul face ca hainele şi respiraţia dumneavoastră săcapete un miros respingător. În plus, acest viciu contribuie lacreşterea riscului de declanşare a maladiei Alzheimer. Nicipersoanele nefumătoare care au prieteni fumători nu sunt mai însiguranţă. Expunerea la fumatul pasiv este asociată nu doar cumaladiile cardiace, cancerul pulmonar şi cu atacul cerebral, cipoate să crească totodată şi riscul de declanşare a demenţei cu 4%.Copiii sunt în special afectaţi de fumatul pasiv, iar concentraţialor de monoxid de carbon din organism este similară cu cea afumătorilor adulţi. Dacă unul dintre părinţi este fumător, atunciinterzicerea fumatului în locuinţă reduce expunerea la fumatulpasiv, dar şi probabilitatea ca urmaşii săi să devină fumători.

Pentru a ţine la distanţă kilogramele suplimentare- Dacă apelaţi la ţigarete pentru a slăbi şi pentru a vămenţine suplu, ar trebui să regândiţi această strategie. Potrivitunui studiu finlandez, cercetătorii au aflat că persoanele care aufumat mult în adolescenţă - peste 10 ţigarete pe zi - aveau ocircumferinţă a taliei mai mare la vârsta adultă, comparativ cunefumătorii. În special fetele care fumează sunt mai predispusedecât nefumătorii să devină supraponderale pe măsură ce înainteazăîn vârstă. Deşi nu există o dovadă directă a corelaţiei dintrefumat şi obezitate, studiile recente au reuşit să demitizeze teoriabazată pe ideea "fumez pentru a mă menţine svelt", atât depopulară, dar nu exclusivă, în rândul fetelor şi femeilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici