"Paradoxul francez" al vinului roşu, explicat de cercetători - Mediafax

"Paradoxul francez" al vinului roşu, explicat de cercetători

Consumul moderat de vin roşu reduce riscul de declanşare a maladiilor cardiovasculare, potrivit numeroaselor studii din ultimii ani, cercetătorii francezi prezentând, recent, prima explicaţie ştiinţifică a mecanismului molecular al acestei protecţii oferite de polifenolii din vin.

951 afişări
Imaginea articolului "Paradoxul francez" al vinului roşu, explicat de cercetători

"Paradoxul francez" al vinului roşu, explicat de cercetători (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii de la Institut National de la Santé et de laRecherche Médicale (INSERM-Universitarea din Angers, Franţa) audescifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul roşudetermină celulele din pereţii arterelor sangvine să producămonoxid de azot (NO), un gaz vasodilatator. Acest studiu a fostpublicat în cel mai recent număr al revistei ştiinţifice americanePLoS One.

Diferite studii, inclusiv cel efectuat de echipa de laUniversitatea din Angers, au identificat polifenolii dinvin drept agenţii responsabili pentru apariţiaefectului vasodilatator, în urma producerii monoxidului decarbon la nivelul celulelor endoteliale care căptuşesc pereţiivaselor sangvine.

Oamenii de ştiinţă mai aveau de descoperit felul în care sedeclanşa producţia monoxidului de azot.

Mecanismul descifrat recent are legătură cu unul dintrereceptorii hormonului estrogen din celulele pereţilor vasculari,subtipul alfa, la care se ataşează moleculele depolifenoli.

Sub efectul estrogenului, femeile prezintă unrisc cardiac mult mai scăzut înainte de menopauză, iar efectelebenefice ale estrogenului se produc prin intermediul acestei formede receptor. Pornind de aici, medicii francezi au avut ideea de a-lstudia pe şoareci.

Ei au pornit de la ipoteza că un anumit tip de polifenol -delfinidină - care activează receptorul, este suficient pentru adeclanşa producerea monoxidului de azot în celulele endoteliale şisă scadă, astfel, presiunea arterială.

Într-adevăr, polifenolii din vinul roşu au determinat scădereatensiunii arteriale în cazul şoarecilor cu receptori ERalpha, darnu au generat nicio "relaxare vasculară" la şoarecii care nuprezentau aceşti receptori. Această descoperire reprezintă dovadafaptului că binefacerile polifenolilor asupra supleţei arterelornecesită prezenţa acestui receptor de estrogen.

Pentru a-şi dubla argumentaţia, cercetătorii francezi audemonstrat faptul că un anumit medicament anticancer (Fulvestrant),inhibitor al acestui receptor, blochează producerea monoxidului deazot de către celulele vasculare, împiedicând astfel arterele să sedilate.

Această descoperire oferă, în afara unei explicaţii ştiinţificea "paradoxului francez" - mai puţine cazuri de infarct însud-vestul Franţei, deşi alimentaţia oamenilor este bogată îngrăsimi saturate provenind din alimente precum unt, smântână,brânză, mezeluri, foie gras, pulpe de raţă, dar şi în vin -, şi noiinformaţii despre "potenţialul terapeutic al polifenolilor întratarea maladiilor cardiovasculare", potrivit cercetătorilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici